Demokratin i det digitala samhället

39 min
EU-valet är avklarat och i september väntar de svenska valen. Ett litet parti som Fi blev näst störst på de sociala medierna under våren. Hur påverkas demokratin av sociala medier och nätaktivism?

Demokrati är ett långsamt sätt att styra ett samhälle: debatter, motioner, nämnder och traggliga diskussioner. Med internet och sociala medier ökar hastigheten. Fler röster kan göra sig hörda och den politiska agendan sätts inte längre självklart av partier och journalister. Facebook, twitter etc har dock sina baksidor, t ex  bubblifiering - att vi gosar in oss i bubblor där vi kan frottera oss med likasinnade och slippa ta ställning till andras idéer. 

Vad sker med Demokratin i det digitala samhället? Det diskuterar vi i veckans Filosofiska rummet som gästat konferensen Truly Digital vid Medea, ett center för studier och forskning kring digitala medier vid Malmö högskola. Lars Mogensen samtalar med Kristin Heinonen, VD på den digitala kommunikationsbyrån Good Old, Erik J Olsson, professor i teoretisk filosofi i Lund med forskning kring kunskap i den digitala världen och Per T Ohlsson, publicist och författare, senior columnist på Sydsvenskan.