Hedda och Seven – om en konstnär, ett internationellt projekt och kvinnors rättigheter

44 min
Den svenska regissören och dramatikern Hedda Krausz Sjögren har i sex års tid arbetat med det internationella projektet Seven. Hon har rest runt i världen och genomfört läsningar i länder som Serbien, Afghanistan, Lettland och även på NATOs bas utanför Bryssel, med sju manliga generaler i rollerna. Programmet handlar om Seven, om vad läsningen betytt både för medverkande och åskådare på olika platser, om vad den dubbla blicken gör med både den läsande och den betraktande.

Men det handlar också om Hedda – om hennes erfarenheter som kvinna och konstnär och om hur arbetet med Seven speglar hennes eget liv i Stockholm.

Seven är en dramatisk text, sju monologer sammanflätade till ett flöde, som framförs av sju personer i en scenisk läsning. Texten är baserad på sju olika kvinnor från sju olika länders berättelser. De är från Pakistan, Nigeria, Afghanistan, Ryssland, Guatemala, Kambodja och Nordirland – men alla med erfarenheter av att arbeta för mänskliga rättigheter, kvinnors rättigheter.

Vi får i programmet höra exempel från Belgien, men också från en gymnasieskola i Eskilstuna där rollerna läses av bland annat två  kommunalpolitiker, en sjukhusclown och en ledarskribent. Vi får höra medverkande från länderna på Balkan berätta om vad projektet betytt för dem.

Ett program av Anneli Dufva.