Angelina Jolie - mästare på att förvandla sig från ond till god

54 min
Angelina Jolie (1975-) har med åren förvandlat sig till en modern hjälte som kombinerar gammeldags Hollywoodglamour med samtida social medvetenhet och en stor familj - sex barn och en fästman i form av Brad Pitt. Enligt finanstidningen Forbes har hon dessutom lyckats skaffa sig en avundsvärd hög lön. Angelina Jolie är idag den bäst betalda kvinnliga skådisen i Hollywood. Just nu har hon huvudrollen som häxa i filmen Maleficent, en ny version av Disneys tecknade film Törnrosa. I rollen bär hon en moderiktig outfit av läder och latex med superdesignade horn på huvudet. Men det mest moderna är kanske att filmen frågar sig om det kanske finns en anledning till att sagans onda fe blev arg och ondskefull. I veckans STIL tar vi upp den saken och passar även på att titta närmare på Angelina Jolies välgörenhetsvurmande, också det en trend i tiden.

Med åren har Angelina Jolie blivit en mästare på att manövrera media till sin fördel. Idag är det knappast någon som minns att hon under det tidiga 2000-talet betraktades som en begåvad, men tokstrulig, kvinna som tungkysste sin bror på röda mattan och bar en bägare med sin dåvarande make Billy Bob Thorntons blod runt halsen.

Numera ser Angelina Jolie till att alltid befinna sig i ett smickrande rampljus, oavsett om scenen är Hollywoods röda matta eller ett katastrofdrabbat land. Angelina Jolie är alltid på plats, och alltid med fotografer i släptåg för att dokumentera närvaron. Sedan 2001 arbetar hon för Förenta nationernas flyktingkommissariat och besöker ständigt platser i behov av humanitära insatser. Men är kändishjälp alltid av godo? Det frågar vi oss i veckans program.

Vi har också tagit reda på vart kläderna som vi langar ner i insamlingsorganisationernas containrar, det vill säga de behållare som man kan lägga kläder i vid återvinningstationer, tar vägen. Vi undersöker även om det faktiskt är så att onda kvinnoroller har blivit allt populärare i Hollywoodfilmer, inte minst sagofilmer. Har Julia Roberts sett ut att ha haft det roligare på jobbet än i rollen som elaking i Spegel, spegel?

Förra året blev Angelina Jolie även en sorts taleskvinna för bröstcancerundersökningar. Hon gjorde en, och valde vid beskedet om att risken för cancer var skyhög, att avlägsna sina bröst. I programmet har vi träffat Karin Björkegren Jones som berättar om hur hon förhöll sig till sin kropp efter att ha opererat bort ett av sina bröst.

Veckans gäst är Petra Hallebrant, kommunikationschef på svenska UNICEF.

Musik som spelats i avsnittet

  • 10.53
    Grouper - Alien Observer
    Album: Alien Observer
    Kompositör: Liz Harris
    Bolag: Yellow Electric