Det globala kriget mot polion

56 min
Om det enorma projektet som i 25 år försökt utrota polio. Men nu slår viruset tillbaka, med hjälp av CIA, pakistanska talibaner och det smutsiga kriget i Syrien. Är utrotandet ett omöjligt uppdrag? Hör talibanen i Waziristan, WHO-chefen i Toronto och Hans Rosling i Uppsala om det gigantiska, globala folkhälsoprojektet som nu står inför sin svåraste utmaning.

Det såg ut att vara möjligt. Efter framgången med utrotandet av smittkoppor och med flera verksamma vaccin mot polio igång sen 50-talet bestämde sig världsamfundet för att göra samma sak med polio - utrota sjukdomen helt.

Förutsättningen är att få ut vaccin till alla barn under fem år i hela världen - ett enomt projekt. Men med en mångmiljardbudget, bland annat tack vare Bill Gates Foundation och miljontals vaccinatörer sattes slutmålet upp: en poliofri värld 2018. I dagens Konflikt ska vi undersöka hur det går med den saken.

Men vi börjar med att backa bandet till en tid då polio var något som satte skräck också här i Sverige. Än i dag lever tusentals svenskar med följdsjukdomen postpolio. Konflikts Kajsa Boglind har träffat Karl-Bertil Möller som smittades på en potatisåker i Östergötland i början av 50-talet och Amal Karam som fick polio som liten i Bagdad.

Men hur kom det gigantiska projektet med målet att utrota polio globalt egentligen till? Och varför är det så viktigt att just utrota viruset, inte bara hålla sjukdomen under kontroll? Konflikts Ivar Ekman ringde upp Bruce Aylward, biträdande generalsekreterare på WHO och ansvarig för den globala poliovaccinationskampanjen.

Om man tittar på en karta över var polion fortfarande härjar, ser man att det så gott som uteslutande rör sig om platser där det pågår ett väpnat uppror, ofta med islamistiska förtecken. De tre områden där polio aldrig utrotats är norra Nigeria, där terrorgruppen Boko Haram har sin bas,  bergstrakterna i nordvästra Pakistan - framförallt Waziristan - och östra Afghanistan, som kontrolleras av olika taliban-grupper. Och den spridning som skett under dom senaste två åren har framförallt varit till Syrien, Irak och Somalia. Men varför finns den här kopplingen? En förklaring är att det platserna är fattiga och otillgängliga, att utbildningsnivån där är låg.  Militanta organisationer lätt kan styra där med hjälp av rädsla och desinformation. En vanlig konspirationsteori i både Pakistan och Nigeria är till exempel att poliovaccinet är till för att sterilisera muslimer.

Men den senaste tidens poliokris visar också på en mycket tydligare och direkt sammanblandning mellan det krig som förs i dom här områdena av den rika delen av världen, med framförallt drönare, och den kamp som förs av  framförallt samma rika länder för att utrota polion. Och den sammanblandningen har lett till att de militanta krafterna har kunnat visa att de har fog för sin skepsis, sin paranoia mot allt som har med väst att göra, inklusive vaccinationerna. Konflikts Ivar Ekman ringde upp pakistanske journalisten Saeed Shah som var den första att avslöja ett - för polioutrotningen - mycket olyckligt sammanträffande.

Ett land som hade lyckats utrota polio med hjälp av vaccinationer, men där sjukdomen nu har blossat upp igen, är Syrien. Sedan förra året har 36 fall konstaterats, framförallt i det jihadistkontrollerade området kring Deir er Zour i nordöstra Syrien, nära gränsen till Irak. Man har också kunnat konstatera att smittan kommit från Pakistan.

Och Syrien är inte det enda landet som smittan spritt sig till. Hittills har två barn i Irak insjuknat i år, och man har även hittat viruset i avloppvatten i Israel, på Västbanken och i Gaza. Ett land där man ser på den här utvecklingen med stor oro är förstås Libanon, som har tagit emot mer än en miljon flyktingar från Syrien. Konflikts Jesper Lindau  reste till en klinik i stadsdelen Burj Hammoud i Beirut, dit många syriska flyktingar kommer för att få skydd mot polio.

I studion: Hans Rosling, professor i internationell hälsa vid Karolinska Institutet.

Programledare: Ivar Ekman
Producent: Kajsa Boglind