Ger fler poliser färre brott?

25 min
Moderaterna har uppfyllt sitt vallöfte att öka antalet poliser i Sverige till 20 000. Just nu specialsatsar man på fler poliser i socialt utsatta områden. I södra Järva utanför Stockholm ska antalet öka från 25 till 75 polismän under året. Och i Kvalet frågar vi oss: fungerar det? Ger fler poliser färre brott? Och vad får det för konsekvenser för de boende i området när det står en snut i varje knut?

"Man kunde se en polis på varje infart, så jag tänkte: orkar jag verkligen gå ut nu då? Nej.." så säger Abed Salem i Backa. I veckans avsnitt av Kvalet besöker vi Järva utanför Stockholm och Göteborgsförorterna Backa och Kortedala. Vi pratar med boende och poliser där om att poliserna de senaste åren blivit allt fler och allt mer synliga. Kriminologen Peter Lindström är med i studion och berättar om polisens taktik.

Kvalet är en podd som tar upp små och stora frågor som på olika sätt rör unga inför riksdagsvalet. Vi ger dig historierna och bakgrunden som hjälper dig förstå unga svenskars verklighet idag. Med Robin Olin och Henrik Torehammar.

Ett nytt avsnitt varje lördagmorgon, på sverigesradio.se eller i vår app Sveriges Radio Play.