Hotell Rydberg – Sveriges första trendhotell som satte den framtida stilen

54 min
Stockholms hotell skulle inte se ut som de gör idag om inte Hotell Rydberg (1857-1914) hade funnits. Det var nämligen ett av dåtidens dragplåster som gav Stockholm en air av något nytt och kontinentalt. Det blev en hit. Hotellet kom att sätta stilen för framtida sätt att äta och umgås på. Och dricka sprit på. Där skapades Sveriges första hotellbar, en så kallad American Bar, vid vilken man kunde beställa cocktails. Hotell Rydberg blev stället att synas på i Stockholm - långt före Café Opera, Stureplan och hipstersöder. Men för exakt hundra år sedan, 1914, revs hela rasket, till mångas förtvivlan. I veckans STIL berättar vi mer om detta hotell som satte Stockholm på trendkartan.

Klockan fem på måndagsmorgonen den 2 oktober 1914 sattes det första järnspettet i dess vackra stuckaturer. Men innan dess var det party. På lördagen före samlades barens stamgäster för en sista kväll med gänget, och de gick lös på inredningen. På morgonen saknades champagneflaskställ, hela uppsättningar av dricksglas, punschkylare och sifoner och kaffekannor av silver. Men en del finns kvar i Stadsmuseets arkiv i Stockholm. Där har vi varit och rotat. Det berättar vi om i veckans program.

Vi berättar också om mannen vars idéer om service lyfte hotellet till nya höjder – Régis Cadier, en kille som även kom att skapa Grand Hotel i Stockholm. Men vilken sorts service vill dagens hotellgäster, och andra som hänger i dess barer och restauranger ha? Det har vi talat med Jonas Andersson, guest relations och brand manager, om. Och så har vi undersökt varför rockers en gång (kanske fortfarande?) tyckte det var så kul att slå sönder hotellrum. Nicke Borg och Anders Tegner berättar.

Veckans gäst är Lars Peder Hedberg, entrepreneur, journalist och en av grundarna till The White Guide.

Musik som spelats i avsnittet

  • 10.13
    Rael Jones - Dead Man Walking
    Kompositör: Rael Jones
  • 10.18
    Saknas - Saknas
    Kompositör: Ruth Barrett