Teknik ger bättre vård i framtiden

36 min

Vad händer i framtiden i den svenska vården? Domedagsrapporterna duggar tätt med allt mindre pengar, allt äldre patienter och allt färre vårdpersonal men det finns också flera goda , positiva tecken. Ända sedan 1700-talet har vår del av världen blivit en bättre plats och det finns många skäl att tro att det fortsätter. P4 Granskar den goda framtiden även för vården.

Universitetssjukhuset i Örebro ville försöka minska väntetiderna på akutmottagningarna och drog i mars förra året igång ett projekt som efter sju veckor var så lyckosamt att det permanentades. Idag är väntetiderna i stort sett halverade och personalen på akuten jobbar på ett helt nytt och mycket givande sätt, berättar chefen för medicinakuten, Bruno Ziegler.

Anders Ekholm, Inistitutet för framtidsstudier,  lägger just nu sista handen vid rapporten När vården blir IT, som är ett beställningsverk till ehälsokommittén. Ekholm skriver den tillsammans med Drasko Markovic och forskarna gör samma sak som Bruno Ziegler i Örebro, tar utgångspynkt i oss patienter när de spår vad som kommer att förändras i vården i framtiden och den första sanningen i rapporten är "Låt all vård utgå från en så komplett bild av patienten som möjligt.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista