Om att unna sig det goda - och låta någon annan göra jobbet

29 min
Vi köper mer och mer tjänster. Andra gör det vi förut gjort själva. I premiären av sommarens Kluvet Land gör vi oss fina hos Maria Anatolieva, nagelskulptris i Göteborg och hör forskaren Henrik Jordahl som säger man unnar sig om man har råd.

Svenskarna lägger också allt mer pengar på att unna oss att bli riktigt ompysslade. Maria Anatolieva är nagelskulptris i Göteborg och hon får kämpa för att få ihop till lönen.

- Du måste ju vara aktiv hela tiden för att sälja dina tjänster, måste ju finnas dagar då du inte orkar, vi är inte de enda som gör naglar, speciellt om jag går in på social medier, det exploderar av naglar och hår.

Man unnar sig om man har råd. Och många i Sverige har råd idag. Det säger Henrik Jordahl som forskar om tjänstesektorns ekonomi på Institutet för Näringslivsforskning, som också säger att fler och fler kommer att köpa personliga tjänster.

- Som för de flesta tjänster är det så att de som tjänar mer köper mer. Man unnar sig mer om man har råd. De flesta tycker det är roligare att vara med sin familj och göra något kul istället för att städa och tvätta.

Eva Bengtsson och hennes sambo Matz säljer helt andra tjänster.  Här handlar det om städ och snickeri, en företagsidé som förstås får stöd av möjligheterna för kunden att dra av hälften av kostnaderna tack vare RUT avdraget.

- Nu är det ju så att jobben är som de är i Sverige och överallt annars. Man får försöka liksom på egna ben och hitta på någonting om man ska komma någonstans, så är det.