Sportens oskrivna regler

55 min
Få branscher har så tydliga regler som sportens. De talar om för dig hur du får bära dig åt, för att vinna. För att vi ska kunna tävla på lika villkor. Men får man till exempelvis viska i motståndarens öra precis innan straff? Vill vi alltid att reglerna följs eller ska vissa regler tänjas för att locka publik? Pokal undersöker de oskrivna reglerna som påverkar sporten mer än vad vi tror.

När Marta går fram till straffpunkten kommer lagkaptenen från Birmingham fram till henne och viskar i hennes öra ”You're gonna choke! You think you're the best player in the world?”. Att viska in i motståndarens öra, är inget som domaren hör. Det är inte direkt tillåtet, men i alla sporter finns det ett mellanrum mellan rätt och fel.

Alla sporter har regler. De talar om för dig hur du får bära dig åt, för att vinna. Inom boxningen är vissa slag tillåtna, andra inte. Inom tennis måste du hålla bollen innanför linjen. Inom basket så får du inte knuffa motståndaren. Alla de här reglerna är till för att vi ska kunna tävla på lika villkor.

Men så finns det ju också andra regler. De som talar om hur du ska kunna kringgå reglerna och skapa ett övertag mot motståndaren. Som publik är regelbrytandet en kittlande del av att titta på sport. I grunden har ett fel begåtts, men är det så kul att titta på en sport där alla följer reglerna? Eller vill vi hellre titta på när reglerna tänjs, bryts och straff delas ut?

De oskrivna reglerna påverkar sporten mer än vad vi tror. Pokal möter innebandyspelaren som höll sig till sportens transferregler, men som ändå fick sina bandyklubbor avbrutna av lagkamraterna för att han brutit mot en oskriven regel. Och hur är det med de tydliga reglerna bedömningssporter? Dressyrdomaren Gustaf Svalling fick stark kritik när han inte dömde ut samma poäng som de andra domarna. Hur vet man om en domare begått ett misstag i bedömningssporter?

Pokal undersöker vår besatthet för regler och hur de påverkar sportens värld. I studion sitter Lena Blixt, domare i Svea hovrätt, Karin Lindelöf, etnolog och genusforskare och Asynja Gray, före detta basketproffs.

Programledare: Moa Svan. I redaktionen: David Mehr, Clara Lowden och producent Anna Åkerlund.