Marsresenärer i ett litet provrör

20 min
Nu är det mer än ett år sedan rymdbilen Curiosity landade på Mars yta. Den röda planeten har alltid fascinerat och lika spännande är tanken på att vi en gång kanske kommer att åka dit. Vad vore mest praktiskt att ta med sig på en sådan resa?

Den amerikanska professorn Lynn Rothschild är övertygad om att svaret på den frågan är specialdesignade bakterier.

 – Tänk på alla de saker vi människor behöver, säger Lynn Rothschild. Vi behöver andas, vi behöver ström, vi behöver vatten, någonstans att bo. Mat- och syntetisk biologi kan vi använda för att skapa alla de här sakerna.

Under början av sin karriär var hon en av dem som startade det nya fältet astrobiologi. En forskningsgren som går ut på att försöka bygga teorier kring hur utomjordiskt liv skulle kunna fungera, bland annat genom att undersöka jordens mest extrema organismer. För Lynn handlade det om ett sätt att försöka svara på några av de mest grundläggande frågorna inom biologi.

Men sedan 2010 undersöker Lynn Rothschild inte bara hur liv på Mars eller andra planeter skulle kunna fungera. Hon leder numera ett nystartat projekt inom den amerikanska rymdstyrelsen NASA. Det handlar om att kombinera anlag från jordens tåligaste bakterier med nyttiga egenskaper som en astronaut skulle kunna ha användning av under en rymdfärd, eller för en kolonisation av en ny planet. Helt enkelt att kombinera astrobiologin med det otroligt snabbt växande fältet syntetisk biologi.

Sändes första gången i september 2013.