Konsten att visa samtida konst i Boden och Sankt Petersburg

41 min
-När det blir hårdare konfrontationer i samhället och det börjar rinna blod, då blir det allt mer opassande med skratt, masker och karnevaler. Det säger Andrej Jerofejev, curator för sommarens stora konstutställning på Havremagasinet i Boden, ”Pussy Riot & the Cossacks”.

Den ryska protestkonsten som funnits sen över 40 år tillbaka har ofta kännetecknats av maskspelet, karnevalen, det absurda och groteska. Utställningen i Boden ger en kronologisk genomgång med några av dom främsta verken från den här epoken.

Ricky Sandberg, konsthallschef, säger att utställningen är viktig, inte minst för att ge dessa konstnärer en möjlighet att  uttrycka sig. Flera av verken är nämligen förbjudna i Ryssland.

Samtidigt pågår den kringflyttande europeiska biennalen för samtida konst, Manifesta, i ryska Sankt Petersburg. Under året som gått har många konstnärer krävt en bojkott för att ta avstånd från den hårdnande ryska kulturpolitiken och händelserna på Krim och i Ukraina. Men curatorerna anser att man gör bättre nytta genom att stanna kvar och föra en dialog med den ryska publiken.

Manifesta 10 som firar 20-årsjubileum är inbjudna som en del av Eremitagets 250-årsjubileum.

-Manifesta är en födelsedagspresent, säger curatorn Kasper König, som låtit flera av de samtida verken samspela med det Eremitagets samlingar och dyka upp på oväntade ställen i det stora muséet.

Manifesta genomför också en stor utställning i den fd Generalstabens byggnad som kommer att bli Eremitagets avdelning för samtida konst.

Dessutom sker det mycket ute på stan i det publika och parallella programmet. Manifesta pågår till slutet av oktober.

Helene Alm har mött konstnärer och curatorer i både Boden och Petersburg i ett program  som handlar om konstens villkor i Ryssland.