Unga i servicebranschen vår tids daglönare

29 min
Det är inom restaurang- och handelsbranschen som du hittar de unga. Där jobbar de, ofta med korta kontrakt och osäkra anställningar, dåligt informerade om vilja rättigheter de har. Hör 23-åriga Elin som redan varit nära att bränna ut sig, och 20-åriga Mathias som erbjöds gratisjobb men som sa ifrån.

– En dag så orkade min kropp inte längre, helt plötsligt började mina armar lägga av och tog jag ett steg så kändes det som att jag hade sprungit ett marathon, blev jag andfådd så fort, säger Elin Karlsson från Malmö.

Hon var strax över 20 år gammal och på väg att bli utbränd i den bransch som lockar flest unga. På klädföretaget där hon jobbade hade hon 15 sekunder på sig att svara på ett SMS, annars gick jobbet till någon annan. Och hon är inte ensam.

– Jag har träffat hur många som helst unga människor ute i butikerna som jobbar under de här nollkontrakten som inte vet från dag till dag om de ska jobba, säger Maria Lindgren som jobbar med ungdomsfrågor på Handelsanställdas förbund.

– Framför allt vågar man inte ställa krav eller ifrågasätta om det är något som är fel eller som man funderar över, för att man är rädd att nu kommer de sluta ringa mig, säger hon.

En bransch som lockar många unga har den ett särskilt ansvar att värna de unga, som har kanske sitt första jobb?

– Inte i juridisk mening, men rent moraliskt kan jag tycka att man har mer ansvar mot en ung än en erfaren, det kan jag köpa, säger Mattias Dahl förhandlingschef på Svensk Handel.

– Det handlar om att lotsa unga in i arbetslivet, säger han.

Kluvet Land om vår tids daglönare, de unga i servicebranchen, som med korta, osäkra anställningar springer bena av sig.