Ifrågasatt uteliggare och mosad Mona

30 min
Historien om den hemlösa miljardären i Sundsvall spreds i medierna. Men var storyn för bra för att vara sann? Om journalisterna som rotar bland dödas ägodelar. Nu kommer kritik mot bevakningen av flygkraschen i Ukraina. Och så vår sommarserie om politiken som förändrar valutgången. Idag om valet 2010 och mediernas bild av Mona Sahlin.

Han ägde tillgångar för en och en halv miljard - nu sover han på tågstationen och pantar burkar för att överleva. Historien om hemlöse fastighetskungen Kjell Larsson spred sig från lokalpressen till riksmedierna. Den uppmärksammades till och med av polska medier.
Men bilden är mer komplicerad än vad som kommit fram. Vår reporter Tonchi Percan reste upp till Sundsvall och träffade mannen som säger sig vara hemlös - men som samtidigt har tillgång till en villa i stadens finaste kvarter. Hur hemlös är egentligen den hemlöse miljardären? I botten ligger en infekterad skilsmässa där medierna dragits in i den bittra kampen mellan två makar. 

Det kraschade planet MH17 har dominerat nyhetsrapporteringen i veckan. Upprördheten är stor över hur de 298 passagerarnas kroppar och deras bagage fått ligga utspridda i dagar på ett område där vem som helst kunnat ta sig in. Anhöriga berättar om illavarslande tecken på plundring, telefonsamtal som besvaras, bankkonton som länsas på pengar. Men de senaste dagarna har kritikstormen också börjat riktas mot medierna. Flera journalister har i direktsändning rotat runt i de anhörigas tillhörigheter. Den holländska medieombudsmannen Jan Van Grousen kallar delar av journalistkåren för sensationslystna hycklare.

Vår serie om journalistiken som förändrade valutgången. Den här veckan om valet 2010. Under valrörelsen för fyra år sedan startade en debatt om att Mona Sahlin utsattes för en Mosa Mona-kampanj i medierna. Nu, fyra år senare berättar hon om hur hon upplevde rapporteringen. Sahlin säger att bevakningen visade att det är skillnad på hur män och kvinnor i politiken framställs i medierna.  

Musik som spelats i avsnittet

 • 11.21
  Dawn Of Midi - Lo
  Kompositör: Dawn Of Midi
 • 11.28
  Yo La Tengo - I'll Be Around
  Album: Fade
  Kompositör: Yo La Tengo
  Bolag: Matador Records