Astrid Lindgren 1993

44 min
Författare - Efter döden kommer jag som en liten fågel - om jag kan, säger Astrid Lindgren i sitt Sommarprogram 1993. Programmet handlar mycket om hur viktig kärleken i hemmet är. Föräldrarnas kärlek till varandra och till barnen var den grundval ur vilken hon hämtade mycket inspiration och kraft. Hon berättar även om sina barnbarn och barnbarnsbarn. Om den gången hon fick varning i uppförande och om det snuskjobb hon en gång i tiden hade. Ett samtal med Margareta Strömstedt.

Om Astrid Lindgren

Världsberömd för sina barnböcker om bland annat Pippi Långstrump, Emil i Lönneberga, Ronja Rövardotter och Barnen i Bullerbyn. Många av böckerna har också filmatiserats. I raden av de nationella och internationella utmärkelser som Astrid Lindgren mottog finns bland annat Svenska Akademiens stora guldmedalj och en hedersdoktorstitel vid Linköpings universitet.

Det har även instiftats flera priser i Astrid Lindgrens namn, varav det främsta är Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne, instiftat 2002 av Sveriges regering. Astrid Lindgren var även en betydande samhällsdebattör. 1976 satte hon igång en debatt om skattepolitiken, vilken sägs ha lett till att Socialdemokraterna förlorade regeringsmakten efter 40 års maktinnehav.

Astrid Lindgren levde 1907-2002.