Sport - en fin eller fulkultur?

55 min
Klassmarkörer finns överallt och sporten är inget undantag. Valet att ägna sig åt motion liksom valet av själva aktiviteten har visat sig vara tydliga markörer för social position. Vilken typ av sport du konsumerar eller ägnar dig åt avslöjar alltså mycket om din social tillhörighet, familjebakgrund och yrkesstatus. Du är vad du idrottar.

Pokal handlar den här veckan om sport som klass och social markör. Att ägna sig åt idrott i dag är uttryck för en livsstil som är tydligt relaterad till ålder, klass och kön. Vi ställer oss frågan vilka sporter som anses fina eller fula att utöva och vad det beror på. Det ska också handla om var i samhället det är hög status att kunna mycket om sport och var du tonar ner ditt idrottsintresse.  

De flesta grundar sitt intresse eller ickeintresse för sport redan som barn. Kanske på gårdens fotbollsplan, genom en inspirerande idrottslärare i skolan eller av att familjens TV alltid stängdes av så fort det visades sport.  

Pokal möter rallycrossfamiljen Hansen, en familj som framförallt är ett motorsportteam. Barnen Hansen berättar om hur det var att växa upp i en tävlingsbuss ute på världens tävlingsbanor med idrottsstjärnor till föräldrar. Hur påverkas man av ett liv där allt kretsar kring prestation och resultat och där förutsättningarna för framgång ligger i familjens styrka och sammanhållning? 

Det ska också handla om Fanny Nordgren som under hela sin uppväxt har varit totalt ointresserad av traditionell idrott och därför känt sig utesluten ur många sociala sammanhang. Men i dag lägger Fanny en stor del av sin fritid på just sport, så kallad e-sport (elektronisk sport) men då anses inte den fin nog som sport. E-sport utförs på datorer eller spelkonsoler där de tävlande spelar olika sorters datorspel mot varandra. Fanny upplever att e-sport har extremt låg status i idrottskretsar och när hon har mage att kalla det för just en sport blir hon alltid ifrågasatt.  

I Pokalstudion sitter Nour El Refai, skådespelare och programledare, Pamela Andersson, före detta sportjournalist och nu chefredaktör för Topphälsa, Helena Tolvhed historiker som studerat idrotten utifrån kultur och maktanalytiska perspektiv.  

Programledare: Moa Svan

I redaktionen: Clara Lowden, Jonna Burén och producent Anna Åkerlund