Ska vi sluta brainstorma?

50 min
Sitt ett gäng tillsammans och spåna! Låt tankarna flöda och ingen får säga nej. Innan du vet ordet av har ni kommit fram till massor av smarta idéer. Eller? Kropp & Själ om kritik mot brainstorming och om hur man skapar kreativa arbetsgrupper.

Att använda brainstorming för att komma på nya idéer i grupp, slog igenom stort efter att det lanserades av den framgångsrike reklammannen Alex Osborn i slutet av 40-talet. Allt sedan dess har flera forskare ifrågasatt modellens effektivitet. Man har bland annat sett att idéer blir bättre om alla tänker på egen hand först och sen presenterar sina tankar för gruppen.

Vilka modeller fungerar för att tänka kreativt tillsammans med andra? Och vilka problem kan uppstå? Kreativitetsforskaren Samuel West och regissören Suzanne Osten ger sina bästa råd.

Kreativitet efterfrågas allt mer i arbetsannonser men inte alla är lika positiva till utvecklingen. Alf Rehn, professor i företagsekonomi, menar att det finns en risk att kreativiteten kramas ihjäl. Och att den riktiga kreativiteten, som kan vara besvärlig, trycks undan.

Musik som spelats i avsnittet