Nätet gör en del dummare säger dansk hjärnforskare

20 min
-Just vid inlärning är det inte alltid klokt att vara uppkopplad till en mobil eller dator. Jag tycker mig se att en del av befolkningen faktiskt blivit dummare av detta. Så varnar hjärnforskaren Jens D Mikkelsen, professor vid Rikshospitalet i Köpenhamn i Publicerats säsongsstart.

Jens Mikkelsen var en av föreläsarna vid en stor konferens om internet idag och i framtiden i Malmö den gångna veckan.

Media Evolution samlar branschen

Bakomstår Media Evolution i Malmö - en medlemsorganisation för mediebranschen i södra Sverige med kring 300 medlemmar, finansierad av olika institutioner och näringslivet.  

En serie i Publicerat

Publicerat i P1 inleder säsongen med en rapport från konferensen, det första programmet i en serie där vi ska diskutera vad den så kallade digitala revolutionen fört och för med sig.

Tidigare nördarna vinnare

- Vi vann! Nu gäller det att övertyga politiker, ekonomer och alla andra om hur stor och viktig den digitala revolutionen är. Men det blir svårt, trots att alla kan bli vinnare.

Det sa en av huvudtalarna, britten Ben Hammersley - till de kring 900 "tidigare nördarna", som han kallade konferensdeltagarna.

Camerons IT-rådgivare

Nät-gurun/entusiasten Hammersley är bland annat IT-rådgivare åt brittiske premiärministern David Cameron och har just gett ut boken "64 Things You Need To Know For Then".

Boken innehåller 64 essäer om den digitala utvecklingen.

Både vinnare och förlorare?

Men vilka är då vinnarna och förlorarna i utvecklingen? Och vad händer till exempel med våra hjärnor när vi bombarderas av information via nätet? Det utvecklar Jens Mikkelsen.

Vanorna styr mobilen?

Att många av oss radikalt har förändrat vårt sätt att leva sedan internet blev en normal del av vår vardag, var något som Maria Åkerlund - researcher på Ericsson Consumer Lab i Malmö, redogjorde för.

Hittills har till exempel mobiltelefonerna ändrat våra vanor.

Men i framtiden är det våra vanor som kommer att förändra och förbättra mobilerna, tror Åkerlund.  

Många myter om Internet

Kommande vecka tar vi upp Per Strömbäcks och Pelle Snickars spännande antologi "Myten om Internet", där många av de myter som skapats i den ständigt aktuella debatten om internet granskas.

Myten om det spontana skapandet

Till exempel myten om det spontana skapandet, som doktoranden och frilansjournalisten Lisa Ehlin skriver om i boken.