Ta inte på dig offerkoftan

30 min
- Jag vill hävda att alla i Sverige som lägger manken tilll kan bli miljonärer, säger Per Börjesson. Annika, som stått utanför arbetsmarknaden i 15 år, är av en annan uppfattning. Per och Annika placerar sig själva i varsin ände på skalan över samhällets vinnare och förlorare.Vilka förutsättningar eller aktiva val avgör om du blir en samhällets vinnare? Eller förlorare?

Att satsa, ta chansen och spela sina kort väl. Uttryck som vi tidigare förknippade med spel och idrott använder vi numera också för att beskriva oss själva och vår ekonomi. Arbetslösa får jobbcoacher, företag slår vinstrekord och det är slutspurt på börsen.

Men hur påverkas den som inte lyckas satsa rätt på vår gemensamma spelplan när vi pratar om människor som vinnare och förlorare?

– En gång i tiden var det lite synd om den som hade hamnat mellan stolarna, men nu tycker folk att de har rätt att döma mig. Att jag har mig själv att skylla. Någonting måste jag ju ha gjort galet för att hamna i den här situationen. 

Annika har stått utanför arbetsmarknaden i 15 år och upplever att synen på henne har förändrats mycket under de här åren. En förändring som Gösta Arvastsson, professor i etnologi också har sett:

– En väldigt tydlig bild är ju att man lägger ansvaret på individen. Förloraren ser vi framför allt som en förlorare på grund av individuella snedsteg. Vinnaren bedömer vi som en person med styrka och stark blick för de rätta satsningarna. Det här gör också att vi inte tycker att vi behöver engagera oss i förlorarna eftersom ”de är som de är”.

Programmet är gjort av Micha Arlt