Landstingen satsar på konsultsjukvård

20 min
Så kallade vårdlotsar , en slags coacher, för svårt sjuka kan dramatiskt minska vissa patienters användande av dyr sjukvård. Det menar konsultbolaget Health Navigator som säljer sin egenhändigt framtagna coach-metod till fem landsting i Sverige. Men på svenska universitet där man sedan många år forskat på olika former av coachstöd till svårt sjuka är man betydligt mindre säker på att coacherna faktiskt leder till minskat användande av vård.

Metodiken bakom idén att erbjuda coachning till personer som ofta kommer till sjukvården kallas på engelska för case management. Trots att det finns en betydande svensk forskning på case management så har företaget Health Navigator gått sin egen väg. Idag arbetar ett 50-tal sjuksköterskor för företaget och hjälper tillsammans mer än 10 000 patienter att hitta rätt i vården.

I programmet berättar sjuksköterskorna Hanna Enblom och Petra Granlund om hur dom arbetar med att coacha svårt sjuka så att de ska kunna minska sitt användande av vårdens resurser. Läkaren och managementkonsulten Joachim Werr är vd grundare av företaget Health Navigator som tillhandahåller tjänsten till fem landsting.

Niklas Rommel, utvecklingschef på landstinget i Uppsala förklarar varför han tror på coach-metoden. Jimmie Kristensson, docent i vårdvetetenskap vid Lunds universitet har i flera år forskat på case management och ger exempel på varför det kan vara svårt att lita på resultat från metoden.