I väntan på våldet

30 min
Svenskarnas parti har en manifestation i centrala Stockholm. Motdemonstranterna är flera tusen. Extrema aktivister hetsar på och stämningen blir allt mer hätsk. Även den här demonstrationen slutar våldsamt. Varför verkar våldet för en del vara en naturlig del av den antirasistiska kampen? Och på vilket sätt försöker motdemonstranterna hålla rent i sina egna led?

För ett par veckor sedan, den 30 augusti, samlades tusentals människor i centrala Stockholm för att demonstrera mot Svenskarnas parti och deras manifestation. Tendens reporter Ninos Chamoun rörde sig bland demonstranterna hela dagen för att försöka få svar varför det så ofta blir våldsamt vid demonstrationerna mot nazism.   

Svenskarnas parti hade tillstånd för ett torgmöte och sedan en marsch i centrala stockholm. Bara en vecka tidigare hade flera motdemostranter skadats i en liknande nazsistmanifestation som partiet hade i Malmö. 

Polisen hade i Stockholm spärrat av stora delar av Kungsholmen och i samband med att en grupp personer försökte bryta sig igenom ett kravallstaket uppges tre poliser ha skadats lindrigt och 5 personer greps då misstänkta för våldsamt upplopp, våld mot tjänsteman och misshandel. 
Ännu en gång har våldet gjort sig påmind i den politiska kampen. Vilka är det som står bakom våldet och varför? 

Reporter Ninos Chamoun