Opinionsmissar i förtid och dagstidningsdöd i slow motion

35 min
Hård kritik mot publiceringen av opinionsundersökningar på valdagen innan vallokalerna stängde. Och så om centern i Stockholm som lanserade opinionsundersökning med styrda frågor och fick napp – trots att mätningsföretaget inte vill stå bakom tolkningen av resultaten. Det ska handla om opinionsmätningarnas makt och ansvar i valets slutspurt. Och så berättar vi om det sämsta året nånsin för svensk dagspress – om tidningarna som dör – i slow motion.

Kritik mot förtidspublicerade valundersökningar
Fram till i årets val så har det funnits en oskriven överenskommelse i Sverige att inte publicera denna typ av vallokalsundersökningar innan vallokalerna har stängt – just för att inte riskera att påverka hur väljarna väljer.  För en väljare som funderar på att rösta på FI – kan ju, för att ta ett exempel, beskedet att FI inte verkar komma över 4 procent få väljaren att strunta i att gå och rösta. 
Men i år valde tidningen Metro att göra just det. Tillsammans med ett undersökningsföretag så  släppte man en vallokalsundersökning kl 16:00 och det här har fått kritikerna att rasa. "Ruggigt oseriöst och skandalöst", twittrade bland andra Göran Hägglunds presschef Johan Ingerö.
Och problemet med att man påverkar blev ju inte direkt mindre av att det var ovanligt låg träffsäkerhet. Bortsett från 2002 var årets opinionsmätningar de minst träffsäkra i modern tid.
Tonchi Percan har tittat närmare på den här frågan.

Styrda frågor gav felaktiga svar om Slussenopinion
Vi fortsätter på temat opinionsundersökningar, val och mediers roll. För det är dags för ytterligare ett kapitel i vår följetong om journalistiken och konsten att ljuga med siffror.  Vi kan kalla det här kapitlet för ”som man frågar får man svar”.

Det handlar om slussen i Stockholm som står inför en ombyggnation och som blivit en kontroversiell och infekterad fråga här i huvudstan som dragit in såväl musiker som Benny Andersson, som kultureliten och andra opinionsbildare.
Det handlar om en av de största förändringarna av stadsbilden i rikets kärna på ett halvt sekel.
Ett av partierna som driver förslaget är centern i Stockholm. I valets slutskede beställde man en opinionsmätning för att visa på ett folkligt stöd för visionen av ett nytt slussen. Men företaget som gjorde undersökningen vill inte stå bakom den tolkningen. Ändå nappade tidningen  Mitt i på den skeva undersökningen. Reporter Martin Wicklin.

Sämst året för svensk dagspress - nu skakar även monopoltidningarna
I veckan stod det klart svart på vitt: 2013 var det ekonomiskt sämsta året någonsin för den svenska dagspressen.

Den stora förändringen är att den svaga ekonomin inte längre handlar bara om utkonkurrerade andratidningar. Utan nu är det de tidigare ointagliga monopolisterna på både nyhets- och annonsmarknaden som skakar: de starka landsortstidningarna som dominerat sin landsända. Inte ens de klarar brant fallande annonsintäkter.
I veckan kom den årliga rapporten Dagspressens ekonomi som i fyra decennier tagit tempen på branschen. Vi har pratat med mannen bakom tabellerna - men först åkte vi till Jönköping, där Hallpressen, med flaggskeppet Jönköpingsposten, länge tronat som en av landets vinstrikaste tidningsbolag.
I dag ligger gruppen istället i botten av lönsamhetsligan - med en lång kamp framför sig för att säkra framtiden.
Men vi började med att besöka en annan nyckel till branschens framtid - journalistutbildningen på Södra Vätterbygdens folkhögskola i just Jönköping. Reportrar Karin Hållsten och Lasse Truedson. 

/OBS: Tidigare gjorde en oklar formulering att det kunde framstå som att Jönköpingsposten som enskild tidning ligger i "botten av lönsamhetsligan". Det stämmer inte - men det gör däremot koncernen Hallpressen där JP ingår. Vi beklagar misstaget. 

Musik som spelats i avsnittet

 • 11.23
  Salt-N-Pepa - Push It
  Album: Push It
  Kompositör: Herby Azor, Fingerprints
  Bolag: Ffrr
 • 11.24
  Britney Spears - Oops...I Did It Again
  Album: Oops...I Did It Again
  Kompositör: Max (2) Martin, Rami
  Bolag: Jive
 • 11.37
  Dolly Parton - 9 To 5
  Album: 9 To 5
  Kompositör: Dolly Parton
  Bolag: 20Th Century