Dödens dålighet

39 min
Sokrates påstod att filosofins främsta uppgift är att förbereda oss för döden. Filosofiska rummet tar påståendet ad notam och ägnar sig åt frågan om dödens dålighet, med författaren och barnläkaren Lars H Gustafsson och filosofen Jeanette Emt. Programledare: Lars Mogensen.

Döden är något de flesta inte ser fram emot. Många av oss fruktar den rentav. Men är den nödvändigtvis något dåligt? Samtal mellan författaren och barnläkaren Lars H Gustafsson och filosofen Jeanette Emt.

Det finns argument som talar emot att döden skulle vara en negativ händelse och ett negativt tillstånd. Sokrates menade att själen närmar sig idévärlden efter döden, och sa enligt Platons dialog Faidon, den som utspelar sig under Sokrates sista timmar i livet, att ”Den som filosoferar på rätt sätt övar sig i att dö, och de minst av alla människor fruktar för att vara döda.” Trösterikt för alla filosofiintresserade, och kanske var det också något han sa för att stärka sig själv på det yttersta. Filosofen Epikuros framhöll att döden inte kunde vara dålig, för där vi är, är inte den, och där den är, är inte vi.

Programledare: Lars Mogensen, producent: Thomas Lunderquist