Partiledaren – Håkan Juholts väg till makten

52 min
Vid Mona Sahlin avgång var vi med. När han sedan försöker övertyga sig själv om att inte ta spjärn och sikta mot toppen är vi också där.

Historien om riksdagsledamoten från ingenstans som blir ordförande för Sveriges största parti. Tidigt i höstas började reportrarna för programmet "Riksdagen 100 dagar" följa några riksdagsledamöter i riksdagshusets vardag. En av dem blev den då rätt okände försvarspolitikern Håkan Juholt. Då anade ingen hur rätt det valet var. 1 maj sänds nu en radiodokumentär som berättar om riksdagsmannen från Oskarshamn som

Och under våren fortsätter vi, från logen under partikongressen och in i Mona Sahlins gamla rum på socialdemokraternas riksdagskansli för att få svar på varför han plötsligt ändrade sig och sträckte sig mot toppen - trots att han säger att det beslutet förstört livet för hans "kulbo". Vi berättar den personliga historien om riksdagsledamoten från ingenstans som blir ordförande för Sveriges största parti.

Producent och reporter: Erik Hedtjärn
Reporter: Amanda Glans

Producent: Lasse Truedson, Produktionsbolaget Tredje Statsmakten Media AB.
 
Erik Hedtjärn och Amanda Glans prisades för "Partiledaren" på Stora Journalistprisgalan 2011 i kategorin Årets berättare.