Flaggan i topp! – eller inte? – en stark symbol som både hissas och dissas

55 min
Skulle en låt som Svenska flaggans hambo kunna göras idag med samma glada humör som Thore Skogman framförde den 1970 - iklädd en gul och blå kostym? Inställningen till den svenska flaggan har skiftat genom åren. Men så är den inte så djupt rotad i den svenska myllan som man kanske kan förledas att tro. Även om den historiskt sett har rötter långt bak i tiden. Länge var den en symbol för kungamakten, och samhällets övre skikt. Det var först under det tidiga 1900-talet (kort sagt bara för hundra år sedan) som den blågula flaggan blev en enande symbol för alla i landet, oavsett rank och rikedom. Mer om det - och andra flaggor - berättar vi om i veckans STIL.

Oavsett vilket förhållande man har till den svenska flaggan, och till Sverige som nation, så finns det tillfällen då ansikten målas blågula, det sjungs ”matchtröja på och ut i gröna, ställ er upp och jubla alla blågula sköna” – och det vrålas ”heja Sverige” utan några som helst skrupler. Det är förstås då det spelas landskamper, EM och VM och OS. Men flaggor förekommer förstås oftare än så inom sporten. Det är ett tacksamt och tydligt sätt att visa sin tillhörighet på, vid sidan av lagtröjor och halsdukar i favoritlagets färger. När Hammarbys A-lag i fotboll spelade sin senaste hemmamatch arrangerade den supportergrupp som kallar sig för ”Ultra Boys” sitt största tifo (ett samlingsnamn för flaggor, pyroteknik, konfetti och banderoller) hittills. Om det får vi höra mer om i programmet.

Vi berättar även historien bakom den kontroversiella så kallade ”sydstatsflaggan”. Den har samma färgställning – röd och blå med vita stjärnor – som den amerikanska flaggan, men symboliserar något helt annat. Det har inte hindrat den från att bland annat bli en symbol för så kallad ”sydstatsrock”, som hade sin heyday under 70-talet. Men många andra artister använder sig av den för att ”den ser så cool ut”, för att citera Kid Rock. Vi har också besökt scouter, traditionella förvaltare av flaggkunskaper, för att höra om de gör något annat än hissar och halar flaggor. Det gör de. Vad, och varför? Det får ni höra i programmet.

Veckans gäst är Henrik Dahlström, grafisk designer och Riksarkivets heraldiske konstnär. Han har även skapat appen ”Sveriges symboler” åt Riksarkivet. Den går att ladda ner gratis.

Musik som spelats i avsnittet

 • 10.13
  Mattias Alkbergs Begravning - Skända Flaggan
  Album: Skända Flaggan
  Kompositör: Mattias Alkberg
  Bolag: Teg Publishing
 • 10.17
  Lynyrd Skynyrd - Sweet Home Alabama
  Album: Southern By The Grace Of God
  Kompositör: Edward King, Gary Rossington, Ronnie Van Zant
  Bolag: Mca Records
 • 10.23
  Kanye West - New Slaves
  Album: New Slaves
  Kompositör: Christopher Breaux, Mike Dean, Louis Johnson, Malik Jones, Elon Rutberg, Sakiya Sandifer, Kanye West, Cydell Young
  Bolag: Def Jam
 • 10.30
  Sandevärn, Gunnar - Flamma Stolt
  Kompositör: Alfven, Hugo
 • 10.38
  Thore Skogman - Svenska Flaggans Hambo
  Album: Om Du Har Frida' Så Fråga Frida
  Kompositör: Thore Skogman
  Bolag: Sverige Nu