Granskad brandgranskning och mobbat författarfenomen

35 min
Kunde den största skogsbranden i modern svensk historia varit släckt redan första dagen? Ja det påstod i alla fall Kalla fakta på TV4. Men nu växer kritiken mot programmet. Vi granskar granskarna. Vi tittar närmare på relationen mellan populistiska partier i Europa och tabolidpressen. Sverige skiljer sig ut sig vid en jämförelse. Och så har vi träffat Björn Ranelid och pratat om offentlig mobbning och kärlekseffekten.

Hård kritik mot Kalla faktas skogsbrandsgranskning
TV4:s granskande program Kalla fakta kritiserade i sitt första avsnitt för säsongen Räddningstjänsten för att ha för dåligt utbildade brandbefäl. Programmet hävdade samtidigt att den största svenska skogsbranden  kunde ha förhindrats om man kallat in helikoptrar första dagen innan branden hann sprida sig.
Men nu växer kritiken mot inslaget och mot en helikopterfirma som uttalar sig i programmet men som brandmän och räddningstjänsten aldrig hört talats om.
Tonchi Percan åkte till brandmässan i Karlstad för att lära sig mer.

Alla kanske inte är journalister - men de borde bli
Vår socialamedier-krönikör Jack Werner är trött på alla felaktigheter och direkta lögner som sprids tusentals gånger av intet ont anande medborgare i de sociala medierna. Därför slår han ett slag för att vi alla inte bara ska sprida saker utan på allvar agera som journalister och kolla innan vi trycker på "Sänd". Alla borde bli journalister!

Sveriges unikt snälla kvällstidningar
Med ett främlingsfientligt och populistiskt parti på 13 procent av rösterna har Sverige hamnat i samma fas som övriga Europa. I stat efter stat har sedan 1990-talet populistiska och olika grader av främlingsfientliga och direkt rasistiska partier fått ett stöd på den nivån.

Men ännu skiljer Sverige ut sig på ett sätt: det handlar om mediers reaktioner.
I de flesta länder där populistpartierna vuxit sig starka har det skett i samverkan med vissa medier - men så inte i Sverige. Här är det tvärtom de "folkligaste" tidningarna som hårdast gått emot Sverigedemokraterna, med både riktade granskningar i valrörelsen och rena kampanjer.
Varför ser det så annorlunda ut här? Det försöker Lasse Truedson ta reda på.

Varför har Björn Ranelid blivit var mans niding i offentligheten?
Tonen i kulturdebatten kan ibland vara hård och inte sällan kryddad med personangrepp och slag under bältet. Men det finns en person fått vänja sig vid att nästan vara ett lovligt byte för vem som helst att skriva nästan vad som helst om. 
Kärlekskämpen från Österlen delar för all del även han ut en del smockor men från att ha varit omhuldad av kulturetablissemanget på 90-talet tycks han i dag ha blivit var mans niding. När Expressen förra veckan publicerade en text av Björn Ranelid där han gick till angrepp mot kultureliten för att inte ha uppmärksammat hans öppna brev till Jimmie Åkesson så bröt en storm av epitet ut i sociala medier. Björn Ranelid kallades för ett uppblåst ego, narcissist och sjuk i huvet. Inte bara nättroll skrev anonymt, även präster, människorättsaktivister och andra personer i den offenltiga debatten som annars utmärkt sig genom att verka för försoning, tolerans och öppenhet släppte på spärrarna och skrev. 

Och nyligen fälldes TV4:s Nyheterna i granskningsnämnden för att man i ett nyhetsinslag helt opåkallat hade tagit upp Ranelids ansiktsfärg - Orange is the New Black, sa man.
Anmälare var Ranelid själv. Vad är det med Björn Ranelid och det offentliga samtalet? Och vad tänker han om sin roll i det? Martin Wicklin sköt iväg sig själv med en pilbåge till Kivik, Österlens hjä-R-ta. 

Musik som spelats i avsnittet

 • 11.37
  Fredrik Andersson - Mirakel
  Björn Ranelid, Sara Li
  Melodifestivalen 2012
  Textförfattare: Björn Ranelid
  Etikett: M&L Records