Patienten och tystnaden del 1 – Den legitimerade brottslingen

51 min
En kirurg kör rattfull på väg till jobbet. En barnläkare misshandlar barn. En psykiater döms för våldtäkt. Vad händer sen? En granskning av vad som hänt i flera fall där vårdpersonal dömts för brott.

Patientsäkerhetslagen skulle höja kravet på legitimerad sjukvårdspersonal. Legitimationen skulle bli ett ”garantibevis” för att vårdaren är en person som allmänheten kan hysa förtroende för. Vårdpersonal skulle därför lättare kunna bli av med legitimationen om de döms för allvarliga brott. Men hur har det gått sedan lagen infördes? Vad krävs för att legitimationen ska återkallas? Och upptäcks alla brottmålsdomar?

Berättelserna strömmade in till Daniel Velasco efter P1-dokumentären ”Den fastspända flickan”. De över 1500 breven har inspirerat till serien Patienten och tystnaden.

– Många skrev till mig om sexuella övergrepp och andra missförhållanden inom vården. Ibland helt otroliga berättelser av patienter som aldrig blivit trodda, men de var så många att de inte går att vifta bort. En patient är i en oerhörd beroendeställning till sin vårdare, inte minst inom psykiatrin. Ändå stoppas inte alltid den vårdpersonal som missköter sig, säger Daniel Velasco.

Hör gärna av dig till: daniel.velasco@sr.se

Daniel Velasco som gjort dokumentären

Han har jobbat på Sveriges Radio sedan 1999 och är sedan 2004 undersökande reporter på Ekot. Daniel Velasco har gjort flera uppmärksammade dokumentärer. P1-dokumentären ”Den fastspända flickan” har belönats med Prix Europa, Stora Radiopriset i kategorierna Årets radioprogram och Årets reportage, Guldspaden och Prix Bohemia. Daniel Velasco har även tilldelats 2013 år pris i radioklassen från den internationella organisationen IRE. Ett pris som anses vara världens finaste pris för undersökande journalistik.

Musik som spelats i avsnittet

 • 15.03
  Brian Eno, Jon Hopkins, Leo Abrahams - Complex Heaven
  Album: Small Craft On A Milk Sea
  Kompositör: Leo Abrahams, Brian Eno, Jon Hopkins
  Bolag: Warp
 • 15.05
  Gotan Project - Epoca
  Kompositör: Cohen-Solalmuellermakaroff
 • 15.08
  Pieter Bourke, Lisa Gerrard - Liquid Moon
  Lisa Gerrard, Pieter Bourke
  Insider
  Etikett: Columbia
 • 15.15
  Gustavo Santaolalla - The Beech
  Gustavo Santaolalla
  Biutiful
  Etikett: Relativity
 • 15.22
  Timbuktu - Spring Som En Kriminell
  Kompositör: Timbuktu