Arkitekten Léonie Geisendorf 100 år

44 min
Arkitekten Léonie "Lola" Geisendorf fyller 100 år i år. Kanske är hon mest känd för S:t Görans gymnasium - ett omstritt högmodernistiskt hus med tydliga kopplingar till Le Corbusier som hon arbetade för i Paris på trettiotalet. Nu ska anläggningen byggas om till studentbostäder.

På Arkitektur och designcenter i Stockholm har man i sommar på utställningen "Upp i vind" också kunnat se allt det obyggda: Katolska kyrkan i Kungsträdgården som hon höll på med i tretton år, djärva glaspyramider som ett förslag till riksdagshus 1971 och så en samlingssal intill S:t Görans gymnasium. Varför blev det så lite byggt? Var hon före sin tid?

Katarina Wikars besöker med arkitekten Charlie Gullström Léonie Geisendorfs orörda kontor på Engelbrektsgatan och den brutalistiska villa hon ritade till en ung familj i Djursholm som älskade betong. Vidare en vandring tillsammans med arkitekturhistorikern Stina Hagelqvist bland femtiotalsradhusen i Bagarmossen i södra Stockholm.

I programmet hör vi också bland många andra arkitekterna Dick Lindberg, Lars Mikael Raattamaa, Tove Dumon Wallsten, och Mats Åhlander, projektledare på Svenska Bostäder. Ethel Delin, som beställde villan i Djursholm av Léonie Geisendorf på sextiotalet, berättar om sitt möte med Le Corbusier i Paris.