Den gåtfulla tornseglaren

20 min
Nu i dagarna anländer våra "svenska" tornseglare till Kongobäckenet i Afrika för att övervintra. Såvitt man vet landar många av fåglarna inte en enda gång på den kontinenten. Tornseglaren lever nästan hela sitt liv i luften.

Kanske finns det ingen annan fågel som är så anpassad till ett liv i luften som tornseglaren. Den till och med sover "på vingarna", som det heter. Zooekologen Susanne Åkesson i Lund försöker lista ut mer om denna mystiska mästerflygare.

I det hus i Lund där Susanne Åkesson arbetar fick arktitekten rita in 144 holkar för tornseglare inbyggda i fasaden. Genom glasrutor och med övervakningskamera kan nu forskarna studera fåglarna under sommarhalvåret när de bygger bon och häckar. Vetenskapsradions reporter Björn Gunér får se en kärleksstund mellan två tornseglare på videoskärmen, men behöver viss hjälp med att förstå vad han ser.

Man måste också undra över alla bilder på zebror som finns uppsatta inne på Susanne Åkessons arbetsrum. Det visar sig att zebrarändernas ursprung haft en stor betydelse i hennes forskarliv. Lite senare kliver vi upp på taket där ett världsunikt ljusradarinstrument står monterat. Radarn ska kunna se skillnad på en humla och en geting på flera kilometers avstånd. Hur är det möjligt?