Patienten och tystnaden del 2 – Denises kamp

53 min
Mentalskötare har stor makt över patienten. Men hur nära får vårdaren komma? Det handlar om patienter vars vårdare gått över gränsen. Denise för en hopplösa kamp för att få upprättelse för det som hon kallar övergrepp och det som ansvariga i vården beskriver som en ”olämplig relation” (Denise heter egentligen något annat).

Den prisbelönte journalisten Daniel Velasco fortsätter att granska Vårdsverige. Efter dokumentären om Nora, ”Den fastspända flickan”, kommer nu tre nya dokumentärer i P1: ”Den legitimerade brottslingen”, ”Denises kamp” och ”Kroppen minns”.

Berättelserna strömmade in till Daniel Velasco efter P1-dokumentären ”Den fastspända flickan”. De över 1500 breven har inspirerat till de tre följande dokumentärerna som handlar om missförhållanden inom vården.

– Många skrev till mig om sexuella övergrepp och andra missförhållanden inom vården. Ibland helt otroliga berättelser av patienter som aldrig blivit trodda, men de var så många att de inte går att vifta bort. En patient är i en oerhörd beroendeställning till sin vårdare, inte minst inom psykiatrin. Ändå stoppas inte alltid den vårdpersonal som missköter sig, säger Daniel Velasco.

Hör gärna av dig till: daniel.velasco@sr.se

Musik som spelats i avsnittet

 • 15.03
  James Newton Howard - Secret Service
  James Newton Howard
  Secret Service
  Etikett: Warner Bros
 • 15.20
  Skist - Shift
  Album: The Only Blip Hop Record You Will Ever Need (1)
  Kompositör: Sam Bennett, Haruna Ito
  Bolag: Luaka Bop
 • 15.23
  Gotan Project - Epoca
  Kompositör: Cohen-Solalmuellermakaroff