Kluvet land går i land på de Brittiska Öarna

30 min
Följ med till England. Där har flyttströmmen vänt. Här flyttar de som har råd ut på landet.

I England har flyttströmmarna från landsbygden in till städerna vänt. Idag flyttar fler ut på landet och färre till de stora städerna. Chris Head bor i den lilla byn East Harptree i sydvästra England. Han jobbar med landsbygdsutveckling och tillhör själv en av de som flyttat ut.
– Jag och min fru ville bo på en plats där man känner sina grannar, och där man kan vara en aktiv del av samhällslivet, en del av en bygemskap, säger Chris Head.

Men det är inte vilka som helst som flyttar ut, idag är flyttmönstret också en fråga om vilka som har råd. Stadsbor som inte har råd att bo på landet pendlar ut till landsbygden för att arbeta eller för de har en längtan ut. Och rika landsbygdsbor som pendlar in till stan för att arbeta.

Affären i byn East Harptree ägs gemensamt av byns 230 invånare. Alla turas om att jobba gratis i affären, en timme eller två i veckan. Och priserna är låga, det är ingen affär där man veckohandlar utan man kommer när teet eller flingorna är slut.

– Det handlar inte om att om du hjälper mig så hjälper dig, utan mer om att alla hjälps åt för att få saker och ting att fungera. Det kan vara så enkelt som att vi lärare får parkera på pubens parkeringsplats. Det säger Carol Wheatley som bor några mil därifrån i Cotswold. Det saknas idag i städerna, känslan av att få vara med och aktivt forma sin vardag, och det är en orsak till att många flyttar på landsbygden, menar Carol.

Michael Dower som sysslat med landsbyggdfrågor nationellt och internationellt i 30 år beskriver de utflyttade stadbornas behov såhär:
--They don´t want the crime, they don´t want the noise, they don´t want the traffic, they want quiet and then they come out and they are upset when the tractor or the cow bellows.

Reporter Sven Börjesson, producent Agneta Kellgren