Mamma och skruvmejslarna

48 min
Det är 16 år sen Carolines mamma slutade använda droger och starta bilarna med skruvmejsel. Nu vill Caroline veta vad hennes familj minns och hur dom ser på det som har varit.

Carolines mamma var ärlig som inga andra vuxna. I butikskön kunde hon snegla bort mot andra kön och slänga ur sig: "Va fan tror dom att dom glor på?!" Hon menade Svensson-nissarna som stirrade. De där som tänkte men höll käften, de som inte vågade säga något.

Det är 16 år sen Carolines mamma slutade använda droger och starta bilarna med skruvmejsel. Det är över 16 år sen Caroline satt i soffan hos sin mamma och tittade på hennes rökande kompisar med trasiga, bruna tänder och skakande ben. Nu vill Caroline veta vad hennes familj minns och hur dom ser på det som har varit. Hon träffar sin mamma, pappa och lillebror för att höra deras historier från hennes barndom. Och så letar hon fram egna minnesfragment.

Historien tar sin början för 30 år sen och når fram till idag. Caroline ser att henne ljusa minnen från barndomen kanske har en baksida. Att hon kanske har påverkats av sin uppväxt. Men var det mammans missbruk som var värst? Eller var det allt annat som hände, efteråt? Hänger det ihop kanske? Programmet har fått Public-serviceklubbens Ikarospris och sändes första gången 2011.

Ett program av Caroline Kustus.
Viss musik i programmet är gjord av Caroline Kustus och David Bremer.