Skolskjutningen på Columbine High School

91 min
Domedagen kallade de den för, dagen då Columbine High School skulle explodera. Tonåringarna Eric Harris och Dylan Klebold hade planerat allt in i minsta detalj. Ritat kartor, byggt rörbomber och införskaffat vapen. De hade bestämt sig för den 20 april 1999. 

Det var den första varma vårdagen. Terminen var snart slut och för skolans seniors väntade ett nytt liv på college. Men för 12 elever och en lärare skulle den 20 april bli deras sista dag. 

I P3 Dokumentär Världen om skolskjutningen på Columbine High School hör du hela berättelsen om massakern som lämnat ett oförglömligt avtryck i USA.

Det här är inte historien som media förmedlade, om utstötta tonåringar i  svarta trenchcoats som gillade Marilyn Manson, utan en komplex berättelse om djupa depressioner och en psykopats vilja att bli ökänd. 

Du hör bl.a. FBI agenten Dwayne Fuselier om hur han beger sig till Columbine, inte bara i rollen som agent och gisslanförhandlare, utan även som pappa till en elev på skolan. 
Vi möter Columbines rektor Frank DeAngelis som tretton år efter massakern fortfarande försöker läka såren; hans egna och elevernas.

Brooks Brown var en av Eric och Dylans vänner. Hans föräldrar Randy och Judy Brown berättar att de ett år innan massakern gick till polisen med Erics dödslista, men anmälan försvann.
Medverkar gör ockå journalisten Dave Cullen, som var en av de första journalisterna på plats och som i 10 år granskade gärningsmännen och massakern, innan han skrev boken Columbine.

Producent: David Mehr

Musik som spelats i avsnittet

 • 14.14
  Gotye, Kimbra - Somebody That I Used To Know
  Album: Somebody That I Used To Know
  Kompositör: Gotye
  Bolag: ISLAND RECORDS
 • 14.17
  Eminem - The Way I Am
  Album: The Marshall Mathers Lp
  Kompositör: Marshall Mathers
  Bolag: INTERSCOPE
 • 15.03
  First Aid Kit (Sv) (2) - Blue
  Album: The Lion's Roar
  Kompositör: Johanna Söderberg, Klara Söderberg
  Bolag: WICHITA RECORDINGS
 • 15.06
  Lana Del Ray - Video Games
  Album: Video Games
  Kompositör: Elizabeth Grant, Justin Parker
  Bolag: STRANGER RECORDS
 • 15.13
  Noonie Bao - Do You Still Care
  Album: Do You Still Care
  Kompositör: Noonie Bao
  Bolag: 2 MANY FRECKLES