Snart landar Curiosity på Mars

20 min
På måndag den 6 augusti landar Nasas Curiosity på Mars. Det är en 900 kilo tung farkost - fem gånger tyngre än de tidigare Marsbilarna - och fullpackad med vetenskaplig utrustning. Stor som en vanlig liten bil är den för tung att landa med hjälp av fallskärm och krockkuddar, som man gjort med tidigare Marsbilar. Istället har Nasa utvecklat ett helt nytt landningssystem där rovern, som den kallas, kommer att firas ner i rep från en svävande plattform.

Den viktigaste frågan som Curiosity ska försöka svara på är om det har funnits förutsättningar för liv eller fortfarande finns förutsättningar för liv på Mars.

Den åtta månader långa resan till planeten har gått bra så här långt, men det stora riskmomentet är landningen. Eftersom Curiosity är så stor och tung - nästan fem gånger tyngre än de tidigare marsbilarna Spirit och Opportunity - så har Nasas ingenjörer utvecklat ett helt nytt landningssystem som aldrig provats tidigare, förutom i otaliga datorsimuleringar. Men på måndag är det dags på riktigt.

Frilansjournalisten Marcus Hansson har träffat landningssystemexperten Steve Sell på Jet Propulsion Laboratory i USA för att höra mer om hur den här landningen ska gå till, och vad det är rovern ska göra på Mars.

Dessutom får vi höra Gianfranco Visentin, chef för avdelningen för robotik på den europeiska rymndmyndigheten Esa, och Jorge L Vago, astrobiolog, även han på ESA, för att få veta hur det går med Europas första Marsmobil - Exomars.