Ekomat eller närproducerat eller fairtrade eller...

Här finns inget ljud
En vanlig vardag äter var tredje svensk mat som köpts in för skattepengar. Varje år handlar kommuner och landsting livsmedel till sina kök för runt åtta miljarder kronor. Idag pågår ett veritabelt race mellan landets kommuner om vem som kan servera de flesta ekologiska måltiderna till sina skolbarn och brukare inom äldreomsorgen.

Det finns en ekomatsliga som det är stor prestige att vara med i toppen på. Idag är det Borlänge i Dalarna och Lund i Skåne som toppar. Varannan tallrik de serverar idag är ekologisk. Det finns mängder med uttryck i matdebatten som inte har nåt med odiskutabla sanningar att göra. Det handlar istället om känslor.

Västerås är bara en i raden av kommuner som nu tvingar kunderna med i den miljö- och hälsovänliga trenden. Hälften av allt som serveras på förskolor, skolor och äldreboenden ska efter nyår vara ekologiskt odlat. Förändringen innebär att priserna höjs och det kritiserar både kunder, personal och politiker.

Några mil öster om Västerås ligger Uppsala och där har alltså kommunpolitikerna i fullmäktige enhälligt beslutat att hundra procent av all offentlig mat ska vara ekologisk från och med 2023. Affärsområdeschef för kosten i Västerås är Björn Carlsson och han tycker beslutet tyder på tuffa politiker.

På Sveriges lantbruksuniversitet i Uppsala finns växtbiologen Jens Sundström och han hävdar att miljöpolitikerna idag bedriver en parallellt ideologiskt styrd sk vetenskap som desinformerar och utgör ett hot mot demokratin.

Jag hittar goda skäl att lita på växtbiologen Jens Sundström men också Naturskyddsföreningen och eftersom frågorna är så komplicerade så söker sig de flesta av landets kostchefer till Livsmedelsverkets rekommendationer. Så kan alla känna sig trygga att de gör rätt.

Men när jag träffar Eva Sundberg som leder avdelningen som skickar ut rekommendationerna så visar det sig att inte ens hon är säker på vad vi bör välja i framtiden.