Får man sörja hur som helst?

29 min
När Joakim som barn förlorade sin mamma blev vägen ut ur sorgen att spela datorspel.- Det var ett sätt att slippa det värsta drabbningarna. Att skydda sig i en bubbla. Spelen stoppade floden av sorg så att den kunde få komma pö om pö istället.

En dag i ett pojkrum i Grums för 19 år sedan: Joakim Kilman är 16 år och spelar datorspel. Hans mamma har precis gått bort – och det är spelen som ger honom tröst och trygghet tiden efter.

– Det var så skönt slippa tänka på hur man borde vara när ens mamma dött. Jag kände mig som en  rymdvarelse som inte vet hur man ska bete sig. När jag var ensam kunde jag få känna det jag verkligen kände.

Sorgen har lika många ansikten som det finns människor. Ändå finns den en bild av hur sorg ska se ut.  I dagens Tendens ställer vi frågan om man får sörja hur som helst.

– Det är inte farligt att stanna kvar i det totalt svarta och mörka. Det går över.

Inom loppet av fyra år förlorade Katarina Hausmann två av sina fyra söner. Att måla, hugga i trä och på andra sätt ge uttryck konstnärligt har varit avgörande i sorgearbetet. Liksom en förnimmelse av något som skyddar.

– Vid båda dödsfallen har jag upplevt att jag blev innesluten i en  varm svart sammetskappa som jag fick vara i.

Katarina har valt att inte se sig själv och maken som offer som drabbats av det onda:

´– Varför skulle detta inte drabba just oss? Det är ju mycket som händer i världen att det är ofattbart att det är så många dagar som är utan katastrofer.

Ett program av Jonna Berglund.