Norge väntar mycket större bergras

20 min
Denna vecka har det norska berget Mannen varit i fokus eftersom en del av det hotar att rasa. Men Mannen är ett litet problem jämfört med Åknesfjellet i västra Norge. Det väntas på sikt rasa ner i en fjord och ge upphov till en flodvåg som kan bli upp till 80 meter hög.

Åknesfjellet är 900 meter högt och rör sig 4-6 centimeter varje år. Så länge rörelsen är konstant är det ingen fara för de kringboende, men om rörelsen börjar accelerera blir det dags att evakuera människor i de tio kommuner som kan drabbas av en efterföljande tsunami. Berget övervakas ständigt av Åknes-Tafjord övervakningscenter.

Det var redan i början på 1980-talet som den nu över 80-årige Per Åkernes slog larm om att Åknesfjellet som reser sig ungefär tusen meter över fjorden var i rörelse. En stor spricka växte hela tiden. Men Pers varningar klingade länge ohörda. De lokala makthavarna ville inte störa den viktiga turistnäringen i Geiranger med rasrisk för ett berg mitt i området.

Vetandets världs frilansmedarbetare Mats Carlsson Lénart besökte området 2008 och berättar i det reportage vi nu sänder igen om tidigare raskatastrofer i Norge och om hur beredskapen för ett ras i det jättelika Åknesberget ser ut.

I programmet medverkar Kjell Jogerud, chef för Åknes Tafjord övervakningscenter