Vivienne Westwood – anarkistisk punkare i lyxförpackning

55 min
Vivienne Westwood (1941-) är modeskaparen som har lyckats med att både ge stil åt den anarkistiska punken och få den adliga titeln ”Dame”, av den brittiska drottningen, som tack för sina insatser för landets kultur. Och det trots att det var hon som skapade kläderna till det band som en gång rimmade ”god save the queen” med ”fascist regime”, Sex Pistols. Idag driver hon ett globalt lyxmärke inom mode, men hon hävdar med bestämdhet att punkig, det kommer hon alltid att förbli. Mer om Vivienne Westwood, och hennes stil, hör ni i veckans program.

Vivienne Westwood kallar sig idag för ”klimatrevolutionär” och lägger ner mer tid på filantropi och miljöfrågor, än mode. Den biten håller hon på att fasa över till sin man, Andreas Kronthaler, med vilken hon gifte sig med vid femtio års ålder. Och ja, han är hälften så gammal.

Hennes designstil har genom åren pendlat mellan punk och pirater till franskt 1700-tal, så som det är skildrat på porträtt av konstnärer som Watteau och Fragonard. Det vill säga mycket korsetter, rosetter och krinoliner, men i modern tappning. Och hon har använt sig av så mycket tweed i sina kollektioner att hon nästan på egen hand håller uppe den brittiska tweedindustrin. De har tackat henne. Hon älskar dessutom skotskt tartanmönstrat. Till sin kollektion Anglomania, hösten 1993/94 skapade hon sig ett eget tartanmönster, Westwood MacAndreas, döpt efter sin man.

Just nu är Vivenne Westwood lite extra i ropet då en ny – eller faktiskt den första riktiga och godkända – biografin om henne har utgivits i Storbritannien, skriven av Ian Kelly. Mumma för den som vill veta hur arbetsfördelningen egentligen såg ut mellan henne och hennes gamle partner, Malcolm McLaren. Han pratade, hon skapade, skulle man kunna säga.

I programmet får vi höra hur det är att jobba för Vivienne Westwood idag. Vi har träffat Mårten Andreasson som arbetat för Vivienne Westwood i hennes coutureateljé i London. Vi har också träffat skådespelaren Claire Wikholm, som är ett fan. Och så har vi mött en designer som kallar sig för ”Polens Vivienne Westwood”, Kas Kryst.

Veckans gäst är Cia Jansson, modechef på tidningen Elle.

Musik som spelats i avsnittet

  • 10.13
    Monster Rally - Color Sky
    Kompositör: Feighan
  • 10.21
    Fauré, Gabriel - Piano Trio Op 120 D-Moll
    Wiener Schubert Trio