Birgitta Stenberg - ett minnesprogram

44 min
Författaren Birgitta Stenberg föddes 1932 och dog tidigare i höst, den 23 augusti. Ett liv på tvärs, som hon själv uttryckte det, och ett unikt och egensinnigt författarskap. Följ med i Katarina Wikars djupdykning i det rika material med Birgitta Stenberg som finns i radions arkiv. Från en intervju om romanen Rapport 1970 till berättelserna som låg till grund för Kärlek i Europa. Hör om poeten Paul Andersson och tiden i Paris, om filmen Alla vilda, diskussioner om att leva i tresamhet, och utbyte av goda råd itillsammans med Märta Tikkanen. Vi minns Birgitta Stenberg, och Marie Lundström inleder.

Birgitta Stenberg debuterade 1956 med romanen Mikael och poeten. Skrev på sextiotalet om raggarna i Chans, de unga kriminella i Våldgästen och om amfetaminmissbruket inifrån i Rapport. Sa: När man lever med de utanförstående lär man sig också mycket om de människor som är innanför.

Så kom sviten med hennes självbiografiska böcker, de ungas bibel, Kärlek i Europa, 1981, följd av Apelsinmannen och Spanska trappan. Hon skrev barnböcker om Billy, lyrik, filmmanus och en handbok om biodling. Slutligen om familjehemligheterna i romanen Eldar och is. På äldre dagar formulerar hon sitt uppdrag: Att hjälpa och göra det bättre för kvinnor. Genom att ingående skildra hur det är för en person som jag att leva i ett patriarkat.

Material ur bl a Allvarligt talat med Märta Tikkanen, olika Kulturradioprogram med Kerstin M Lundberg, Kerstin Wixe och Liv Strömquist, ur Kino med Nina Asarnoj, avsnitt ur Sommar och P4morgon, Heliga familjen med Maria Sveland och Johanna Langhorst, Ligga med P3 med Josephine Adolphson, och ur Av egen fri vilja från 1970 med Mats Rying och Vad hände sen med Björn Lundgren.