Malariaforskning under kulturrevolutionen

20 min
Mitt under den kinesiska kulturrevolutionen, medan universiteten var stängda och det mesta av Kinas forskning låg nere, upptäckte farmakologen Tu Youyou ett nytt effektivt botemedel mot malaria genom att studera gamla traditionella recept på örtmedicin. Efter mycket arbete hittade hon ämnet artemisinin i kinesisk sommarmalört. Reportern Hanna Sahlberg har träffat den nu 81-åriga Tu Touyou i laboratoriet vid Akademin för traditionell kinesisk medicin i Peking.

Tu Youyou ingick i ett hemligt militärt forskningsprojekt som beskyddades av Mao Zedong, och kommunistpartiets ledning och kunde fortsätta sitt arbete medan andra forskare i Kina förföljdes svårt.

Inte förrän i början av 1980-talet presenterades upptäckten av artemisinin i sin helhet internationellt. Sedan dess har atemisinin blivit grundläggande för dagens behandling av malaria.

Förra året belönades Tu Youyou med det prestigefyllda amerikanska Laskerpriset för sin forskningsinsats. Hon har också nämnts som en kandidat till Nobelpriset i medicin, och är alltså en av de personer som skulle kunna infria de kinesiska förhoppningarna på ett första vetenskapligt Nobelpris.