Leka Gud

Här i Sveriges Radio har vi fått följa Erkki i en prisbelönt dokumentär när han begår assisterat självmord i Schweiz.
Har du själv vårdat en anhörig som velat dö? Är du svårt sjuk och vill bestämma själv när du ska dö?
Om vi är obotligt sjuka, ska vi kunna få hjälp att dö? Eller har vår rädsla för smärta och behov att kontrollera tillvaron gått för långt? Vad tycker du, borde assisterat självmord bli tillåtet i Sverige?
Ring till Johanna Linder i kväll på 099-110 90 (telefonslussen öppnar 21.00) eller mejla till karlavagnen@sverigesradio.se!
Mejla redan i förväg och skicka med ditt telefonnummer om du vill vara med i kvällens program!
-----
Behöver du någon som lyssnar?
Det hör livet till att ställas inför situationer som känns omöjliga eller att delar av livet i perioder inte fungerar så bra som man önskar. Att berätta för någon som lyssnar gör ofta att det känns lättare. Det kan vara en närstående som man har förtroende för, någon utomstående eller vårdpersonal.
Om man inte vill prata med någon närstående kan det vara en bra början att tala med någon i en telefonjour. Här finns någon som lyssnar och som kan ge råd och stöd i hur man ska komma vidare och vart man kan vända sig. Nedan finns en lista med olika telefonjourer. Man kan alltid ringa 1177 Sjukvårdsrådgivningen för råd.
Nationella hjälplinjen
Hjälplinjen erbjuder kostnadsfri psykologisk hjälp och vänder sig till människor som är i psykisk kris eller i andra svåra livssituationer. Man kan kontakta Hjälplinjen för egen del eller om man är orolig för någon närstående. Både den som kontaktar Hjälplinjen och de som svarar är helt anonyma. Är en del av 1177 Vårdguiden.
Telefon 020-22 00 60, alla dagar 13-22
BRIS för barn
BRIS, Barnens rätt i samhället, stödjer barn som far illa. Man kan ringa, mejla eller chatta. Anonymt och kostnadsfritt för barn och ungdomar upp till 18 år.
Telefon 116 111, måndag - söndag 10-22 (chatten stänger kl 21)
Föräldratelefonen
För föräldrar eller andra vuxna som har bekymmer för barn eller ungdomar i sin närhet. Föräldratelefonen drivs av Föreningen Mind - för psykisk hälsa. Den som ringer kan vara anonym.
Telefon 020-85 20 00, vardagar 10-15
HBTQ-kojan
Funderingar kring bi- och homosexualitet. HBTQkojan.se är ett mentorprogram på internet för unga hbtq-personer (homosexuella, bisexuella, transpersoner och queerpersoner) mellan 13-25 år. Här kan du som är hbtq eller funderar på om du är det få kontakt med en trygg vuxen hbtq-person som du chattar med en gång i veckan under en period om ca 10 veckor.
Jourhavande kompis
Jourhavande kompis är en telefon- och chattjour. Barn och ungdomar upp till 25 år kan ringa eller chatta om precis det de vill prata om. Verksamheten drivs av Röda korset.
Telefon 020-222 444, måndag - fredag 18-22, lördag - söndag 14-18 (helg endast chatt)
Jourhavande medmänniska
Ibland behöver man dela sina upplevelser, sina tankar och känslor med någon som lyssnar. Jourhavande Medmänniska är en telefonjour i Stockholm. JM är politiskt och religiöst obunden förening.
Telefon 08-702 16 80 alla dagar 21-06
Jourhavande präst
Jourhavande präst är öppen för alla som behöver en medmänniska att prata med, en präst från Svenska kyrkan som har ett särskilt uppdrag och utbildning för att tjänstgöra i jouren. Den som svarar har tystnadsplikt.
Nås via 112, alla dagar 21-06
Kvinnofridslinjen
Stödtelefon för dig som utsatts för hot eller våld. Närstående är också välkomna att ringa. Den som svarar har tystnadsplikt och man kan välja att vara anonym. Kvinnofridslinjen drivs av Nationellt centrum för kvinnofrids kliniska enhet vid Akademiska sjukhuset på uppdrag av regeringen.
Telefon 020-50 50 50, alla dagar dygnet runt.
PrevenTell - Hjälplinjen vid oönskad sexualitet
PrevenTell är en nationell hjälplinje som man kan ringa till om man upplever att man tappat kontrollen över sin sexualitet, om man känner oro för tankar och handlingar, eller är rädd att göra sig själv eller andra illa. Samtalet är kostnadsfritt och syns inte på telefonräkningen.
Telefon 020-66 77 88, vardagar 12 - 14 (vecka 26-32 2014)
Riksförbundet för SuicidPrevention och Efterlevandes Stöd - SPES
Har en telefonjour för alla som har närstående som tagit sina liv.
Telefon 08-34 58 73, alla dagar 19-22
Röda korsets telefonjour
I ett pressat läge behöver man ibland få prata med en förstående medmänniska och kanske få några ord på vägen.
Telefon 0771-900 800, alla dagar 14-22
Självmordsupplysningen
Minds Chat, forum och information om självmord och psykisk hälsa, ger stöd och vägledning.
Chat öppen vardagar 19-22.
Tjejjouren.se
Tjejjouren.se är en portal ut till landets 60 tjejjourer. På Tjejjouren.se kan alla som definierar sig som tjejer hitta bra info och komma i kontakt med en tjejjour. Stöd via chatt, mejl och telefon. Sidan ägs av Roks (Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige) och SKR (Sveriges Kvinno- och Tjejjourers Riksförbund).
www.heder.nu
RFSL Rådgivningen Skåne driver ett projekt som ger information, kunskap och stöd till dig som är ung homo- eller bisexuell och är utsatt för hedersrelaterat våld på grund av sexuell läggning.
Besök www.heder.nu
www.umo.se
UMO är en nationell ungdomsmottagning på nätet för unga mellan 13 och 25 år. Syftet med sajten är att göra det lättare för unga att hitta relevant, aktuell och kvalitetssäkrad information om sex, hälsa och relationer.
Besök www.umo.se
Äldretelefonen
Minds stödtelefon för äldre som mår psykiskt dåligt.
Telefon 020-22 22 33, vardagar 10-15
-----
Musik som spelats i avsnittet
-
21.42Ace Wilder - Busy Doin' Nothin'Album: Melodifestivalen 2014Kompositör: Joy Deb, Linnéa Deb, Ace WilderBolag: M&L Records
-
21.47Bryan Ferry - AlphavilleAlbum: OlympiaBolag: Virgin
-
21.57Bryan Ferry, Dave Stewart, Brian Eno - AlphavilleAlbum: OlympiaKompositör: Bryan Ferry, David A StewartBolag: Virgin