Blågult, Becketts rörelser och duktiga Annika

39 min
Vilka problem uppstår för domare och publik när Sverige ska möta blågula Ukraina? Konsten att doktorera på Samuel Becketts rörelser i sina pjäser och romaner. Varför har Pippi Långstrumps duktiga kompis Annika så låg status?

Idag spelar Sverige sin första EM-match mot värdlandet Ukraina. Båda länderna brukar spela klädda i blågult och i Sverige bestämmer domaren om man kan se skillnad på spelarna eller om något lag måste byta kläder. Hur fungerar det i EM och vilken kraft har olika färger när det gäller framgång i lagidrott?

I helgen doktorerade Charlotta Palmstierna Einarsson på rörelserna i Samuel Becketts pjäser. Vad var det egentligen Beckett hade för syfte med det och kommer det att förändra vårt sätt att se på "I väntan på Godot"? Hör henne tala om sitt favoritämne.

Borde Pippi Långstrumps duktiga kompis Annikas status höjas? Ska man leva upp till något bara för att man heter Annika? Thomas minns sin barnbok ”Duktiga Annika” skriven av Elsa Beskow och journalisten Annika Ström Melin har ett speciellt förhållande till sitt namn. Även radioprofilen Annika Lantz vittnar om sina känslor.

bisittare: Louise Epstein

producent: Anders Diamant    anders.diamant@sverigesradio.se