Samtal:Europa Om Europas minsta mikrostat Och en FIFA-fotboll full av fiffel

15 min
EM i fotboll är i full gång. Samtidigt spelas det VM-kval i resten av världen. Men fotbollen har också en väldigt mörk sida, enligt vår medarbetare Margareta Flygt. Hon har läst en bok av en tysk sportjournalist, som verkligen har granskat fusket och fifflet inom fotbollsvärlden. Hör också konsthistorikern Linda Fagerström, som besökt Malteserordern i Rom - Europas minsta mikrostat.

Det är den tyske sportjournalisten Thomas Kistner som samlat artiklar från 20 års granskning av det internationella fotbollsförbundet FIFA.

Och redan titeln på boken: "FIFA Maffia: De smutsiga affärerna med  världsfotbollen", säger väl en hel del av vad han kommit fram till i sina granskningar, som Margareta Flygt tagit del av. 

Hör också Linda Fagerström om Malteserorden i Rom. Med tre medborgare och en yta som en skolgård, är Malteserorden mer en klubb för sina medlemmar än en stat som alla andra.

Men även om Malteserorden verkar otidsenligt idag, så säger det en hel del om vad Europa har varit – och kanske också om vad Europa är.

Skulle en nutida Caravaggio välkomnas i Malteserorden? Kan trasiga flyktingar som han, med oklar bakgrund och stort behov av uppehållstillstånd, beskydd, söka sin tillflykt hit? Knappast