Musikens relation till kvinnokroppen

35 min
I serien "Musik och kropp" möter du tonsättaren Marie Samuelsson och danska komponisten och sångerskan Trinelise Væring. De tillhör en rar skara, nämligen kvinnliga tonsättare.

De som har kvinnokropp har fortfarande en underordnad position vid utbildningarna i komposition. Föreningen Svenska Tonsättare har 18 procent kvinnor. Bland Musikaliska Akademins svenska ledamöter är kvinnorna knappt 28 procent. Vid Musikhögskolan i Stockholm studerar 12 kvinnor och 26 män. Vid Högskolan för scen och musik i Göteborg är siffrorna 9 män och 4 kvinnor. Vid jazz- och rocklinjen på Musikhögskolan i Örebro studerar 14 män och 2 kvinnor.

Marie Samuelsson är tonsättare och hon har fått Bo Wallnerpriset och Kurt Atterbergpriset. Om henne har skrivits: ”En av Sveriges mest mystiska samtidsminimalister” och ”När Samuelssons orkestermusik är som bäst är den vacker men skrämmande, månghövdad som en hydra.”

Som punkmusiker i gruppen Elegi under 1980-talet var hon en av de kvinnor som kraftfullt tog sig både ton och plats på musikscenerna.

– Jag letar efter vad kvinnans kraft skulle kunna vara inom ljudande musik. Faktum är att jag arbetar i en konstform där det hittills funnits väldigt få kvinnor, säger Marie Samuelsson, som vill bryta sig loss från samhällets begränsande, oskrivna normer och regler om hur en kvinna skall bete sig. Underordning och underdånighet är inget för henne. För att finna en musikalisk drivkraft knyter hon an till den kvinnokraft som hennes kvinnliga släktingar haft.

– Varför är kvinnokraften så undanträngd i vår kultur, frågar sig Marie Samuelsson och letar i gamla myter och bilder.

Violinkonserten Bastet Solgudinnan är inspirerad av den egyptiska myten om Bastet, dotter till solguden Ra och barnens beskyddare och vän. Hennes Fear and Hope för orkester är komponerad till demokratikämpen Aung San Suu Kyi i Burma/Myanmar. Operan Jorun orm i öga skrev Marie Samuelsson tillsammans med författaren Kerstin Ekman.

– Operan handlar om kvinnors födande och kvinnors sexualitet i utvidgad bemärkelse, att vi inte enbart är objekt utan tänkande varelser, säger Marie Samuelsson.

– Jag har en kropp som har och har haft speciella upplevelser och erfarenheter av emotioner, strukturer, normer och stereotyper. Det är svårt att ringa in, men det har naturligtvis påverkat min musik att jag är kvinna.

– Samtidigt är det väldigt härligt att vara tonsättare och sitta och skriva musik. Det är nästan genusbefriat! Jag möter andra av olika kön. Det kan vara medmusikanter eller de som spelar min musik, säger tonsättaren Marie Samuelsson i programmet.

Dagens Nyheters recensent kallar violinkonserten Bastet Solgudinnan vansinnigt vacker ”där solostämman uppstår som en gåtfull ljusreflex ... Ett sfinxartat väsen som i Anna Lindals händer blir allt mer lockande och mångtydigt allteftersom konserten expanderar”.

Trine-Lise Væring är dansk sångerska, komponist och textförfattare inom jazz och rock/pop. Sedan starten av 1990-talet har hon gett ut nio cd-skivor. På sex av dem är hon kapellmästare, sångare, kompositör och arrangör. På de första plattorna sjöng hon jazz med sin make, jazzmusikern Fredrik Lundin, och de svenska jazzmusikerna Bobo Stenson och Palle Danielsson.

Men så plötsligt gav hon 2008 ut cd:n Lystfisker. På omslaget poserar Trinelise Væring med bara ben endast iklädd en Fendergitarr av typen Telecaster. Hon gör ett lappkast från sofistikerad jazz till kvaltetspop och rock.

– Det finns en massa dogmer inom jazzen vad gäller improvisation. Jag stod på scen och sjöng i början och i slutet av varje låt och däremellan spelade killarna sina solon, säger Trinelise Væring i programmet.

Hon ville skriva egna sånger, berätta dem på sitt modersmål, spela elgitarr och ha ett tyngre beat. Improvisation är inget mål i sig för henne.

– Rockmusik är mer taktil. Jag älskar dess grovhet och var trött på jazzens elegans. Med elgitarren får jag en mer fysisk, kroppslig känsla och jag är mitt inne i bandet istället för att vara frontfigur. Det är kul att vara ”one of the boys” och vara sysselsatt när de andra spelar solo istället för att sitta på en stol och vänta på min tur, skrattar Trinelise Væring.

2011 gav hon ut cd:n Umanérlig där hon själv smakfullt sitter nästan naken på omslaget. Hennes låttexter finns skrivna på den bara huden.

– Min idé med att ha orden målade på min hud kommer ur tanken att du kan se att språket också kommer ur kroppen, säger Trinelise Væring.

– En video som gjordes i samband med plattan Umanérlig blev först försedd med en varning av YouTube. Det var låten Lille StripperLilla Strippa, som gav upphov till rabaldret och iTunes vägrade skriva ut titeln på hennes låt, som kallades Lille St…...

Trinelise Væring arbetar nu med Fredrik Lundin i Offpiste Gurus. I projektet Oh Purity, som är både musik och film, samarbetar hon med Jonas Berg och de norska Barokksolisterna. Hon är nominerad till det danska Gaffa-priset som Årets kvinnliga artist med motiveringen: ”Kombinationen av de djupt fascinerande kompositionerna/sångerna och det kompetenta uppträdandet gör Oh Purity till en i danska sammanhang unik utgivning”.

Musik som spelats i avsnittet

 • 12.03
  Billie Holiday, Harry Edison, Ben Webster, Jimmy Rowles, Barney Kessel, Red Mitchell, Alvin Stoller - Body And Soul
  Album: Holiday For Lovers
  Kompositör: Johnny Green
  Bolag: Verve
 • 12.04
  Oh Purity, Joakim Milder - It Wasn't You
  Album: Oh Purity
  Kompositör: Jonas Berg
  Bolag: Gateway Music
 • 12.06
  Marie Samuelsson - Lufttrumma 3
  Tuomas Ollila, Norrköpings Symfoniorkester
  Air Drum
  Etikett: Phono Suecia
 • 12.09
  Samuelsson, Marie - Bastet Solgudinnan
  Kungl Filharmoniska Orkestern (Stockholm)/Rondin, Mats
  P2 Live Klassiskt: Tonsättarweekend Med Marie Samu
 • 12.18
  Samuelsson, Marie - Fear And Hope
  Kungliga Filharmonikernas Orkester, Stockholm/Rondin, Mats
 • 12.22
  Marie Samuelsson - Jorun orm i öga
  Monica Danielson M Fl David Björkman, Dir
  Textförfattare: Kerstin Ekman
 • 12.26
  Marie Samuelsson - Rotationer
  Hannu Lintu, Helsingborgs Symfoniorkester
  Air Drum
  Etikett: Phono Suecia
 • 12.30
  Elegi (Sv) - Mat
  Album: Ståkkhålmsjävlar
  Kompositör: Anna-Pia Kutzner, Marie Samuelsson
  Bolag: Mnw
 • 12.33
  Marie Samuelsson - Fanfar till livet
  Gävle Symfoniorkesters Brass
 • 12.38
  Trine-Lise Vaering, Bobo Stenson, Mads Vinding, Alex Riel - The Shifting Of The Winds
  Album: In So Many Words
  Kompositör: Fredrik Lundin
  Bolag: Stunt
 • 12.43
  Trinelise Væring - Far mor og børn
  Kompositör: Trinelise Væring
  Bolag: Word For Words Records
 • 12.46
  Trinelise Væring - En Kærlig Hånd
  Kompositör: Trinelise Væring
  Bolag: Word For Words Records
 • 12.52
  Trinelise Væring - Lille Stripper
  Kompositör: Trinelise Væring
  Bolag: Word For Words Records
 • 12.55
  Oh Purity, Joakim Milder - Shadowdancing
  Album: Oh Purity
  Kompositör: Jonas Berg
  Bolag: Gateway Music
 • 12.58
  Oh Purity, Joakim Milder - No Offence
  Album: Oh Purity
  Kompositör: Trine-Lise Vaering
  Bolag: Gateway Music