Terrorgruppen tog deras föräldrar

18 min
Två svenska tjejer beger sig till världens farligaste plats under pågående konflikt och hamnar mitt i en humanitär katastrof: föräldralösa barn, män som mirakulöst flytt halshuggning och kvinnor som våldtagits under fångenskap. Men tusentals kvinnor är försvunna - var är de? Har terrorgruppen tagit dem? För Verkligheten berättar Faima Ahmadi och Noshin Shokor för första gången om resan som förändrade deras liv och om vittnesmålen de tagit del av.

I början av augusti stormar terrorgruppen ISIS Sinjarområdet i Kurdistan i norra Irak och börjar en etnisk rensning. Främst är det folkgruppen yazidierna som drabbas när de ställs inför ett val: konvertera – eller dö. FN har kallat massakern som skedde för ett försök till folkmord. 

Mitt under pågående konflikt bestämmer sig två svenska tjejer med kurdisk bakgrund att åka dit – rakt in i konfliktzonen. Hur ska de kunna hjälpa nästan 200 000 flyktingar när inga andra flyktingorganisationer har vågat åka hit? Med sig har de en surfplatta och börjar dokumentera vittnesmål från offren. Vad var det som hände när ISIS attackerade? 

Musik som spelats i avsnittet

 • 18.03
  Lorentz, Duvchi, Jaqe, Jj, Joy - Där Dit Vinden Kommer
  Album: Där Dit Vinden Kommer
  Kompositör: Lorentz Alexander, J Benon, Jens Duvsjö, Vittorio Grasso, J Henriksson, E Kastlander, Oskar Lowitz, J M'batha
  Bolag: Sony
 • 18.06
  Young Fathers - Get Up
  Album: Get Up
  Kompositör: Young Fathers
  Bolag: Big Dada Recordings
 • 18.14
  Fka Twigs - Video Girl
  Album: Lp 1
  Kompositör: Tahliah Debrett Barnett, Emile Haynie
  Bolag: Young Turks
 • 18.26
  1987 - Bomb
  Album: Bomb
  Kompositör: Victor Holmberg
  Bolag: Warner Bros