Kämpar för terrorgruppens offer: "Jag tömde bankkontot och slutade äta"

20 min
Svenska tjejerna Faima Ahmadi och Noshin Shokor hamnar mitt i en humanitär katastrof efter Isis massaker i Kurdistan, norra Irak. I ren desperation för att hjälpa tömmer de sina bankkonton. Nu är de hemma i Sverige igen med ett löfte till flyktingarna att fortsätta hjälpa. Hur ska de få folk här att göra mer än att bara trycka "gilla" på nätet?

Igår började vi berätta om de två svenska tjejerna Faima Ahmadi och Noshin Shokor som åkte till Kurdistan i norra Irak för att försöka hjälpa de 180 000 flyktingar som lyckats överleva Isis terror. Kvinnor som hållits som fångar och våldtagits och barn som sett sin pappa slaktas framför dem. 

Men hur ska Faima och Noshin kunna hjälpa när inga andra flyktingorganisationer verkar vara där? Var går gränsen för vad en enskild person kan göra? Och kommer dem lyckas få andra att engagera sig i frågan hemma i Sverige, på riktigt och inte bara trycka på gilla-knappen?

I reportaget hör du Faima berätta hur hon begav sig till gränsen till Turkiet för att skaffa fårkött. Och vem svarar på telefonnumret Faima har fått som ska gå till en Isis-soldat?

Musik som spelats i avsnittet

 • 18.03
  The Honeydrips - Oh Stampe Oh Stella
  Album: Oh Stampe Oh Stella
  Kompositör: Mikael Carlsson
  Bolag: Luxury
 • 18.14
  Joy (Sv) (3) - Kattliv
  Album: Kattliv
  Kompositör: Mats Norman, Joy Mbatha
  Bolag: Goldenbest
 • 18.27
  Titiyo - Solna
  Album: Solna
  Kompositör: Titiyo Jah, Jonathan Johansson, Dante Kinnunen, Martin Renck, Martin Sakarias
  Bolag: Warner Bros