Filmfamilj! Kino tittar närmar på regissörerna som har filmen i blodet.

41 min
Brandon Cronenberg, son till filmregissören David Cronenberg (Crash, Rabid, Scanners) gör en satir om kändishysteri där människor injicerar sig med kändisars sjukdomar som ett sätt att komma nära sin idol. Och premiärvisar den på filmfestivalen i Cannes. Kan det bli än mer komplicerad blandning av ironi och nepotism? Roger Wilson har träffat Brandon Cronenberg. I vår lilla genomgång av barn som går i sina filmskapande föräldrars fotspår har turen nu kommit till far och son Miyazaki. Fadern - Hayao Miyazaki räknas med verk som Spirited away, Det levande slottet och Min granne Totoro som en av världens främsta animatörer, och hans Studio Ghibli är avsändare för en lång rad animerade mästerverk. Men när äldste sonen Goro tackade ja till att göra film av Ursula K Le Guins fantasyserie om Övärlden blev pappan rasande. För bara ett par veckor sedan släpptes en dvd i Japan med en dokumentär som skildrar konflikten - titeln är ungefär "300-dagarskriget mellan far och son Hayao Miyazaki och Goro Miyazaki. Nina Asarnoj har studerat den här bråket mellan far och son. Katrine Boorman har valt att göra sin regidebut med Me and me dad, en dokumentär om sin pappa, regissören John Boorman (Den sista färden, Hope and Glory, Skräddaren i Panama). En film som är en sorts blandning mellan regissörsporträtt och personligt hållen videodagbok. Ett filmprojekt som Katrin Boorman beskriver som ett sätt för henne att få bättre kontakt med sin pappa. Man kan förstås se på det här med att tillhöra en filmfamilj på ett avslappnat sätt. Att det kanske inte är mer dramatiskt än vad det annars är att ta samma yrke som någon av sina föräldrar. Lite så tänker jag att det kanske är för Roman Coppola. Son till Francis Ford Coppola, och bror till Sophia Coppola. Just nu bioaktuell som medförfattare till Wes Andersons Moonrise Kingdom, men annars aktiv bland annat i pappas gamla företag American Zoetrope, filmbolaget som bland annat producerade pappans legendariska filmer Gudfadern och Apocalypse Now. Men som nu också är firman där hans barn gör sina knäck. Och som ibland blir kontaktade av personer som gärna vill ha namnet Coppola i sina eftertexter. Berättar Roman Coppola för Kino.

Dessutom möter du regissören Moussa Touré, vars film Le Pirouge, handlar om unga senegalesiska män som försöker fly till Europa i en liten öppen fiskebåt. Ett problem som varit stort i Senegal. I veckans kino berättar han om flykten och passar även på att ge Sarkozy en känga för hans afrikapolitik.

Om igen är programpunkten där Kinos lyssnare får berätta vilken film de sett flest gånger.

Veckans berättelse handlar lite grand om när det blir för mycket av det goda. Att det faktiskt kan finnas en gräns för hur många gånger man kan se en film. Och filmen i fråga är mycket passande Måndag hela veckan. Filmen från 1993 där Bill Murray spelar den cyniske väderpresentatören Phil som fastnar i tiden, och får uppleva samma dag om och om igen för att lära sig en läxa om att uppskatta livet. Thomas Kaiserfeld skrev till Kino och berättade om sin Måndag hela veckan-upplevelse och Anders Bennysson ringde upp honom för att ta reda på mer.

Programledare: Roger Wilson
Producent: Lisa Bergström