Jordbruket raffineras till kemikalier

25 min
Nu invigs Sveriges största bioraffinaderi för jordbruksprodukter. Där skall för första gången i Sverige produceras produkter till den kemiska industrin på råvaror som vanligtvis ses som jordbruksprodukter. Raffinaderiet är till delar ett EU-finansierat projekt där Lunds tekniska Högskola, Sveriges lantbruksuniversitet och Danmarks tekniska universitet har jobbat tillsammans. I veckomagasinet hör du också om lyckade försök med ett alzheimervaccin, ritande nobelpristagare och den östrogenliknande platskemikalien bisfenol A.

En av veckans stora nyheter handlar om alzheimerforskning. Det är svenska forskare som gjort en studie av patienter med Alzheimers sjukdom och som visar att det kan vara möjligt att ta fram ett vaccin mot sjukdomen. Tidigare försök har orsakat dödsfall och allvarliga biverkningar, men nu har man alltså fått fram ett vaccin som tycks vara ofarligt. Alzheimerforskaren Agneta Nordberg kommenterar fynden i den nya studien.

På Nobelmuséet invigs nu en utställning där man får möta nobelpristagare genom en lite annorlunda lins. Fotografen Volker Steger har i sin fotostudio fotograferat 50 nobelpristagare som försöker förklara sin forskning med en teckning.

I måndags slog Svenska Daglbadet upp stort att de gjort ett experiment med fyra av deras reportrar och sett att efter bara två dagar med speciell kost så kunde de se att halten av den hormonstörande plastkemikalien bisfenol A ökat med flera tusen procent. Det var just efter att ha ätit burkmat och druckit burkläsk i två dagar som gav störst effekt.

Annika Östman ger oss övriga nyheter från vetenskapsfronten den här veckan.