Kosmo om eliten och elitismen

42 min
Fredrik Wadström har följt det uppmärksammade fallet Magnitskij som handlar om handlar maktspel på elitnivå, korruption och brutal död. Dessutom: unga pianister drillas allt hårdare - håller attityden till elitsatsning på barn på att förändras i Sverige? Och så funderar Gunnar Bolin på de europeiska populistpartiernas förakt mot eliten.

Sergej Magnitskij var en av Rysslands ledande affärsjurister. Han avslöjade hur höga chefer inom ryska polisen hade stulit över 1,5 miljarder svenska kronor ur statskassan. Efter avslöjandet fängslades  Magnitskij, själv anklagad för skattebrott och 2009 dog han efter sviterna av en misshandel. Fredrik Wadström har mött teatermänniskor på den lilla källarteatern Teatr Doc i Moskva som spelat pjäsen om Magnitskij i snart två år och hör den amerikanska affärsmannen, Magnitskijs före detta kollega, som åker världen runt och lobbar för att fallet ska få ett rättvist slut. Hör också William Browder, delägare i investeringsbolaget Hermitage Capital som Sergej Magnitskij arbetade på uppdrag för och som idag åker runt i Världen och försöker förmå regeringar att stödja en svartlistning av de personer inom det ryska rättsväsendet som varit inblandade i Magnitskijs död.

Kosmo undrar också om den svenska synen på elitutbildningar håller på att förändras. Nivån på unga pianister har höjts de senaste åren, tävlingarna blir allt fler och fler barn söker till skolor som Adolf Fredriks musikskola. Frilansjournalisten Cecilia Josefsson har besökt en Steinwaytävling för barn och mött pedagagoger, föräldrar och tävlande.

Och så funderar Sveriges Radios kulturkorrespondent Gunnar Bolin kring den europeiska politiska populismens förakt mot eliten.

Programledare: Anneli Dufva
Producent: Marie Liljedahl