Kristallografer i motvind fick Nobelpris

19 min
2014 är det internationella kristallografiåret och i Vetandets värld möter vi två forskare som gjort vad som sett ut som omöjliga framsteg på kristallografins område. Både Ada Yonath och Dan Schechtman arbetade i motvind - men kom till slut att bli Nobelpristagare.

Ada Yonath gav sig i kast med en utmaning som ansågs omöjlig, nämligen att kristallisera en ribosom, cellens proteinfabrik, för att kunna studera den med röntgendiffraktion.

Nästan alla trodde att det var lönlöst. Men Ada Yonath arbetade envetet på med sina försök att ta reda på hur ribosomerna ser ut på atomnivå. Till slut lyckades hon. Det öppnade för forskning både om ny bättre antibiotika och om hur själva livet en gång kan ha startat.

Vi möter henne i ett reportage från året hon fick Nobelpris i kemi, 2009. Vetenskapsradions Camilla Widebeck träffade henne på arbetsplatsen Weizmanninstitutet i Israel. Vi får höra om hennes långa resa från en fattig barndom i Jerusalem och Tel Aviv till den internationella forskningsscenen och Nobelpriset.

Dan Schechtman hittade kristaller som var så konstiga att han inte blev trodd. Reportaget med honom är från 2011 då det var hans tur att få Nobelpris. Han berättar om den misstro som mötte honom efter det märkliga framsteget som kom att ändra på definitionen av vad en kristall kan vara.

I programmet medverkar Ada Yonath, Nobelpristagare i kemi 2009 och Dan Shechtman, Nobelpristagare kemi 2011.