Kritiska ögonblick för Rosetta

Chanserna att landningen lyckas beskrivs som "50-50". Det kan hända att landaren studsar på kometens yta och försvinner bort ut i världsrymden. Men det kan också hända att den inte stöter på tillräckligt fast mark och bara försvinner in i den gigantiska smutsiga snöhög som kometen utgör. Så det är en hög grad av "gambling" över detta, säger Anders Eriksson på institutet för rymdfysik i Uppsala, en av dem som ägnat stora delar av de senaste 20 åren åt Rosettaprojektet.
Den obemannade farkosten Rosetta, som är en av den europeiska rymdorganisationen ESA:s största satsningar, har varit på väg genom rymden i tio års tid. I somras fick sonden kontakt med målet för resan, kometen 67P/Churyumov-Gerasimenko.
Kometen ses som en nedfruset arkiv från tiden då vårt och andra solsystem bildades, eftersom den har färdats runt i rymden sedan den tiden och förblivit förhållandevis intakt.
Landaren ska ta prover från kometens yta och sedan analysera dem och skicka data hem till jorden, något som aldrig skett tidigare. Kanske kan projektet till och med säga något nytt om hur livet uppstått på jorden. Men först ska landningen alltså klaras av, något som är tänkt att ske vid 17-tiden på onsdagen. Vetandets Värld sänder direkt mellan 12.10 och 12.30, under sändningen kommer landaren vara på väg ner från Rosetta mot kometens yta.
Även om landningen skulle misslyckas så finns det många instrument på själva sonden Rosetta som redan börjat samla in information på distans om kometen och kommer att fortsätta med det från sin omloppsbana runt kometen.
Medverkar i programmet gör Anders Eriksson, institutet för rymdfysik, Uppsala universitet och Björn Davidsson, kometexpert.